NEÜ’de gastronomi projesi

NEÜ’de gastronomi projesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından yürütülen “Geleneksel Lezzetlerimizde Ortak Değerlerimiz” projesiyle, çalışan kadınlara geleneksel ve yöresel yemeklerle ilgili teorik ve uygulamalı eğitimler verildi.

Yürütücülüğünü NEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü yüksek lisans öğrencisi Sümeyye Aydoğan’ın üstlendiği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Sormaz’ın danışmanlığını yaptığı projenin uygulama kısmı tamamlandı.

Kadınların çalışma hayatına başlamasıyla mutfaklarında geleneksel yemeklerden uzaklaşılmasının önüne geçilmesi amacıyla yürütülen projede, çalışan kadınların evlerinde daha sık geleneksel yemekleri hazırlamalarının hedeflendiğini ifade eden Sümeyye Aydoğan, “Yapılan birçok araştırmada çalışan kadınların son zamanlarda mutfak için ayırdıkları zamanın azaldığı, daha pratik ve daha hızlı yemekler olan fast food tarzı yemekleri daha sıklıkla hazırladıkları ortaya konmuş. Bu durum ise gerek sağlık açısından gerekse kültürel değerlerin korunması, yaşatılması ve gelecek nesle aktarılması bakımından önemli tehlike ve tehditler oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

Proje kapsamında geleneksel ve yöresel yemeklerin tanıtılması ve öğretilmesi için eğitimlerin ve etkinliklerin devam edeceğini vurgulayan Doç. Dr. Ümit Sormaz da, “En kısa zamanda geleneksel ve yöresel yemek festivali düzenleyerek Türk mutfağına ait yemeklerin aslında çalışan kadınların tedirgin olduğu kadar zor ve zaman alıcı şekilde hazırlanmadığını, bunun yanında ne kadar lezzetli ve sağlıklı olduğunun tanıtımını yapacağız” ifadelerini kullandı.