NEÜ’de engelli konferansı

NEÜ’de engelli konferansı

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) AKEF Erol Güngör Konferans Salonunda “Engellinin Yaşamından Kesitler” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun ablası Ayşe Çalık, NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, NEÜ Zihin Engelliler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Hakan Sarı, Yrd. Doç. Dr. Yahya Çıkılı, Engelsiz Yaşam Birimi Sorumlusu İsmet Cavdar, öğrenciler ve misafirler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Yahya Çıkılı, “Engelli olmak hayata katılmaya engel midir?” sorusunun cevabını bu konferansla arayacaklarını söylerken NEÜ Engelli Öğrenci Birimine ve Engelsiz Yaşam Öğrenci Topluluğuna teşekkür etti. Bütün üniversitelerdeki engelli öğrenci birimleri sayesinde engelli öğrencilerin yeteneklerini sergileme imkanı bulduğunu belirten Çıkılı bu kurumlar vesilesiyle de diğer insanların farkındalığının artacağını kaydetti.

“EMRAH’IN MANEVİ ANNESİYİM”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ablası Ayşe Çalık ise, kas hastası Emrah Savsar’ın manevi annesi olduğunu belirtti. Programı düzenleyenlere, engellilere ve engelli ailelerine böyle anlamlı bir programda yer aldıkları için teşekkür eden Çalık, engelli diye bir şeyin artık toplumda yer almaması gerektiğini söyledi. Emrah Savsar’ın bir başarı hikayesine sahip olduğunun altını çizen Çalık, onunla gurur duyduğunu ve destek veren herkese duyarlılığa öncülük ettikleri için teşekkür etti.

NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın ise engellilik halinin ne zaman geleceğinin belli olmadığını dolayısıyla her birimizin birer engelli adayı olduğumuzu belirtti. Prof. Dr. Aydın, “Engellilere aynı hakları sunmalı onların yaşadıkları mekanları başkalarından yardım almadan dizayn etmek gerekiyor. Bu konuda son yıllarda duyarlılığın artmış olduğunu, bir bilinç oluştuğunu görmek güzel bir şey. NEÜ’de yeni yapılan kampüs alanı engelli olan personel ve öğrencilerimizin rahat edecekleri şekilde tasarlanıyor. Yaptıkları hizmetlerden dolayı çeşitli alanlarda görev yapan hocalara teşekkür eder toplantının hayırlara vesile olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.

“FİZİKİ ENGEL NEDİR Kİ ENGEL YÜREKTE OLMASIN”

Doğuştan kas hastalığı nedeniyle solunum cihazıyla yaşamak zorunda olan Emrah Savsar konuşmasına hiçbir fiziki engelin insanın azmine engel olamayacağını ifade etti. Yürüme bozukluğuyla başlayan hastalığının ağır bir imtihan olduğunu ancak bu imtihandan dolayı mutlu olduğunu belirten Savsar, “Bu durum Rabbimin bir lütfudur. El sanatlarına karşı, yazı yazmaya karşı hep ilgim oldu insanlara ulaşmayı hep kendime düstur edindim. Çok uzun süre hastalıkla mücadele verdim. Kitap yazarken veya büyüklerimizle görüşürken bir şeyler beklemedim. Allah benden razı ise bu benim için yeterlidir” diye konuştu.

Kendisi de herkes gibi bir insan olduğunu belirten Savsar, bu yolda annesinin kendisi için can yoldaşı olduğunu ve şimdi bu konferansı verebiliyorsa bunun annesi sayesinde olduğunu ifade etti.

“ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAK DOĞRU DEĞİL”

Ümitsizliğe hiç kimsenin hayatında yer vermemesi gerektiğini vurgulayan Emrah Savsar, kendisi gibi engelli olanlara şu tavsiyelerde bulundu:

“Kendinize yapamam, ben beceremem demeyin. Örneği karşınızda duruyor. Ben yapabiliyorsam, buralara gelip sizlere hitap edebiliyorsam sizler de bundan çok daha iyisini yapabilirsiniz. Azminizin her şeyi aşacağına inanıyorum. Yapamayacağınız hiçbir şey yok. Yeter ki sabredin. Allah’a dayanın ve her ne durumda olursanız olun halinize şükredin.”

Sosyal medyada yazı yazmaya başlayan Emrah Savsar, ‘Gönül’e Düşen İnci Tanesi’ isimli bir de kitabı olduğunu belirterek hayatın renklerini görmek gerektiğini, sağlığımıza ise bir servet gözüyle bakmamızı tavsiye etti.

Program sonunda Emrah Savsar’a NEÜ Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın plaket takdim etti. Ayrıca açılan sergiyle Emrah Savsar’ın kitabı da okuyucularla buluştu. Öğrenciler de Emrah Savsar’la fotoğraf çektirme imkanı buldu.