NEÜ’de Bir Destandır Çanakkale Paneli Düzenlendi

NEÜ’de Bir Destandır Çanakkale Paneli Düzenlendi

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde Çanakkale Zaferi’nin 103. yıldönümü nedeniyle “Bir Destandır Çanakkale” başlıklı bir panel düzenlendi.

Panele geçilmeden önce NEÜ İngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Alperen Barın Mehmet Akif’in "Çanakkale Şehitlerine" adlı şiirini okudu. 
Panelin oturum başkanlığını NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Köstüklü yaptı. Prof. Dr. Nuri Köstüklü; "Çanakkale şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Paşa olmak üzere Cumhuriyetin kuruluşunda emeği geçenleri rahmet ve minnetle anıyorum. Şu an içinde bulunduğumuz günlerde vatan coğrafyamızda Cumhuriyetimize, devletimize yönelik tehditlere karşı, teröre karşı mücadele vermekte olan askerlerimizi ve toprağa düşen şehitlerimizi minnetle anıyoruz." diyerek konuşmasına başladı.
Çanakkale Zaferi'nin yeri ve önemine değinen Köstüklü; "Bunun 100 yıllık bir süreç olduğunu bilmemiz lazım. Günümüzdeki şer odaklarının niyetlerini kırabilmek için 1815-2015 yılları arasında olan bitenler ele alınmalıdır. Çanakkale Zaferi'nin milli şuur oluşturmak adına son derece önemli olduğu unutulmamalıdır." dedi. 
NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Güven ise Çanakkale'de İtilaf Devletlerinin savaş hukukunu nasıl ihlal ettiklerini anlattı. Sivil yolcu gemilerine bomba atmak, dini ve kültür varlıklarının tahrip edilmesi, sağlık görevlilerine, çadırlara saldırı gibi ihlallerin Çanakkale’de görüldüğünü söyleyen Güven; "Türkiye, her hadiseyi kayda geçirmiş. İhlaller de bu arşivlerde var. O beter günlerde bile bunun diplomatik mücadelesi verilmiş. Bu nokta önemli." diye konuştu.
İngiliz ve Fransızların ihlalleri yüzünden ölümlerin arttığını söyleyen Güven,  İtilaf Devletlerinin hastaneleri topa tutmaları sonucu ölümlere neden olduklarını, sivil yerleşim yerlerine ateş edildiğini, bunların hepsinin savaş hukukuna aykırı olduğunu kaydetti.
NEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Harmancı da konuşmasında Çanakkale Zaferi'nin edebiyata olan etkisini anlattı. Harmancı; "Mehmet Akif'in Berlin hatıralarının son 80 mısrası 18 Mart'ı anlatır. Enis Behiç Koryürek, Yusuf Ziya Ortaç, Ahmet Nedim gibi isimler bu mücadele ile ilgili şiirler, şiir kitapları yazmışlardır." ifadelerini kullandı.
Çanakkale'nin romanlara, öykülere konu olduğunu kaydeden Harmancı, sadece edebiyatta değil sinemada da yapmamız gereken daha çok şey olduğunu sözlerine ekledi. 
NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek'in İngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Alperen Barın'a okuduğu şiir dolayısıyla teşekkür belgesi, panelistlere de katılım belgesi takdim etmesiyle program sona erdi.

neu’de-bir-destandir-canakkale--(2).jpg

neu’de-bir-destandir-canakkale--(3).jpg