Ümit Savaş Taşkesen

Ümit Savaş Taşkesen

NEÜ ve SOBE

Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi (SOBE) eğitimlere başladı. 2012 yılı içinde bir proje fikir olarak düşünüldüğünde bu kadar kapsamlı bir yapı düşünülmüş müydü bilmiyorum. Fikri temelleri, yapılan yurt içi ve yurt dışı gezilerde görülen modellerle birlikte geliştirilen Sobe’nin 2014 yılında temelleri atıldı ve kısa sürede fiziki altyapısı tamamlandı. Türkiye’ye model olabilecek bir eğitim merkezi olma gayreti, projenin her aşamasında temel gaye oldu.  Düşünce, ilk ortaya çıktığı andan itibaren Türkiye çapında ses getirdi, heyecan uyandırdı, aileler ve çocuklar için bir umut kaynağı oldu. Selçuklu Belediye Başkanı Sayın Uğur İbrahim Altay’a en sık sorulan sorulardan birisi haline geldi: Sobe ne zaman faaliyete geçecek? Bu soru artık cevabını buldu.

SOBE Projesi duyulduğu andan itibaren, il dışından Konya’ya, Konya içinden Sobe’ye ulaşımı yakın olan yerlere doğru bir göç, nüfus hareketliliği başladı. Daha aktif olarak faaliyete geçmeden dahi Sobe Vakfı, Otizmle ilişkili dernek ve vakıflarla irtibata geçip iyi ilişkiler geliştirdi. İhtiyaç ve problemlerin neler olduğunu alanda faaliyet gösteren, aileler, kurumlar, uzmanlar ile iletişim kurarak fikri altyapısını olgunlaştırdı. En son Necmettin Erbakan Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Selçuklu Belediyesi ve Sobe Vakfı işbirliği ile Konya’da Gelişimsel Yetersizlik Sempozyumu düzenlendi.

Geçtiğimiz ay, kayıt için başvuruda bulunan ailelerle gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından uzun süren bekleyiş sona erdi. 40 öğrenci ile eğitime başladı.

Üniversite –Yerel Yönetimler Model İşbirliği

SOBE’nin bu noktaya gelmesinde maddi manevi destek veren mütevelli heyeti büyük fedakarlıklarda bulundu ve bulunmaya devam ediyorlar. SOBE Vakfı Başkanı Sayın Mustafa Ak şahsında hepsine teşekkür ederim.

Kurumlar, binalar, fiziksel imkanları yapmak biraz imkan ve irade meselesidir. İmkânları olanlar için kolaydır ancak kurumun içeriğini zenginleştirmek, farklılaştırmak, amaca hizmet eder hale getirip içini, eğitimi, içeriği, uygun personeli bulmak, görevlendirmek birinci aşamadan daha zor olsa gerek.

Otizm ve Rektör Prof.Dr.Muzaffer ŞEKER

Sobe Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi de olan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muzaffer ŞEKER üniversiteyi her açıdan geliştirmek için çalışmalarını büyük bir gayretle sürdürürken başta Otizm olmak üzere Özel Eğitim konularına büyük önem veriyor ve gereken her türlü desteği sağlıyor. 2016 yılı Aralık ayında Hükümetimiz tarafından açıklanan Otizm Eylem Planı çerçevesinde yapılması gerekenler arasında Üniversitelerin atacağı adımlarla ilgili çalışmalar Rektör Prof.Dr.Muzaffer Şeker’in özel ilgi ve gayretleri ile Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesinde hızla hayata geçiriliyor.

 Bu kapsamda Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesinde, NEÜ Otizm Çalışmaları, Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu. Multi-Disipliner yaklaşımla Otizm Yüksek Lisans programı açılması yönünde çalışmaların sürdüğü de kulağıma çalınan bilgiler arasında.

Otizm Eylem Planı Hayata Geçiyor

Rektör Şeker, Sobe Vakfında verilecek eğitim ve terapi hizmetlerine akademik destek sağlamak, sebebi hala tam olarak bilinmeyen Otizm konusunda bilimsel araştırma yapılması ve bulguların uygulamaya dönüştürülmesi amacıyla başta Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü olmak üzere üniversitenin konuyla ilgili farklı bölümlerinden Otizm Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezine akademisyenler görevlendirdi.

Akademisyenler, SOBE bünyesinde, Merkeze bağlı olarak bir yandan alan araştırmaları yaparken, eğitim etkinliklerinin düzenlenmesine, geliştirilmesine, personel eğitimine katkıda bulunacaklar.

Necmettin Erbakan Ünv. ve Selçuklu Belediyesinin geliştirdiği Sedep, Sobe vb. projelere bakıldığında; Üniversite ile Yerel Yönetim İşbirliği modelinin çok güzel bir örneği sergileniyor. Bu ve benzeri çalışmalardan dolayı Prof.Dr.Muzaffer Şeker ve Selçuklu Belediye Başk. Uğur İbrahim Altay övgüyü hak ediyor. Tebrikler. 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.