Netaş'ın 50. Yıl Zirvesi

Netaş'ın 50. Yıl Zirvesi

Başbakan Yıldırım: (3)"Siber güvenlik önlemlerimizi ve kişisel verilerimizin mahremiyetini sağlayacak önlemleri gecikmesiz almamız gerekiyor. Bu artık ulusal güvenliğimizin değişmez ve önemli bir unsuru haline geliyor. Siber güvenlik eşittir ulusal güvenl

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Siber güvenlik önlemlerimizi ve kişisel verilerimizin mahremiyetini sağlayacak önlemleri gecikmesiz almamız gerekiyor. Bu artık ulusal güvenliğimizin değişmez ve önemli bir unsuru haline geliyor. Siber güvenlik eşittir ulusal güvenlik. " dedi.

Yıldırım, JW Marriott Otel'de düzenlenen "Netaş 50. Yıl Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dijital dünyanın metropolleri arasında sayılmaya başladığını söyledi.

İşlerinin bununla sınırlı olmadığını, asıl meselenin yeni başladığını ifade eden Yıldırım, artık teknolojinin hayatı sürdürmek için zorunlu bir bileşen olduğunu, yokluğunda hayatın ölümcül bir şekilde etkileneceğini vurguladı.

Artık siber saldırıların bir devleti, şirketi durdurduğunu, güvenliği tehdit ettiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Modern savaş kavramı artık vücudumuzdaki bir implanta, arabamızdaki bir otonom sisteme kadar ciddi bir tehlike unsuru haline geldi. Kendimizle ilgili her bilgi artık elektronik birer veriye dönüşüyor. Yani hayatımızın devamı ve mahremiyetimiz tehdit altında. Bu nedenle siber güvenlik önlemlerimizi ve kişisel verilerimizin mahremiyetini sağlayacak önlemleri gecikmesiz almamız gerekiyor. Bu, artık ulusal güvenliğimizin değişmez ve önemli bir unsuru haline geliyor. Siber güvenlik eşittir ulusal güvenlik. Ülkemizin geleceğe yönelik uzman ihtiyacını, bu konudaki açığımızı yürüyerek değil, ağır adımlarla değil, koşar adımlarla giderek tamamlamak mecburiyetindeyiz. Siber suçlarla daha etkin mücadele etmek, siber caydırıcılığı sağlamak, büyük veri analiz altyapısının oluşturulmasıyla mümkün. Bunun da kararını verdik. Önümüzde uzun bir yol, yapılacak çok işimiz var."

Gelecek 5 yılda on binlerce siber güvelik uzmanına ihtiyaç olacağına işaret eden Yıldırım, ABD'nin 2009'da Siber Savaş Komutanlığı ihdas ettiğini, İngiltere'nin siber eğitimler vermeye başladığını, Çin, Rusya, İsrail, İran gibi ülkelerin de bu yönde güç oluşturduğunu dile getirdi.

- "Adımlarımızı attık"

Siber saldırıların ülke ekonomisinde bazen telafisi imkansız zararlarının olabileceğini ifade eden Başbakan Yıldırım, 2012'de İngiltere'nin yaşadığı siber saldırının ekonomiye verdiği zararın o dönemde 22 milyar pound olarak hesaplandığını anımsattı. Yıldırım, şöyle devam etti:

"Biz de bu konuda yarışta geç kalmamak adına adımlarımızı attık, siber güvenlikle ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına görev verdik. Bu konuda yasayı çıkardık. BTK da bu bağlamda uygulamayla ilgili bir çok sorumluluk üstlendi. USOM'lar kuruldu, siber tehditlere karşı önlemler alınmaya başlandı. Bütün bunların amacı ne? Bütün bunların amacı bilgi toplumuna emin adımlarla giderken bilimin, teknolojinin ve iletişimin bizi getirdiği bu noktada yüz yüze geleceğimiz tehlikeleri de görmek ve buna yönelik kendimize yetecek altyapıyı, hazırlığı sağlamak."

Türkiye-Çin ilişkilerine de değinen Yıldırım, "Çin-Türkiye ilişkilerinin çok köklü bir geçmişi var. Asırlar boyunca Türklerle Çinliler arasında ilişki hep olmuş. Bazen kavga etmişiz, bazen beraber iş yapmışız ama mutlaka aynı coğrafyada, benzer kültürü paylaşarak bu günlere gelmişiz." dedi.

- "Çin ile Türkiye arasında demiryolu"

"O zamanlar İpek Yoluyla, Baharat Yoluyla başlattığımız bu birliktelik, yolculuk bugün 'Bir Kuşak, Bir Yol' projesiyle modern teknolojinin verdiği imkanları kullanarak yeniden inşa ediliyor." diyen Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu:

"Batı ile Doğu arasında adeta bir köprü niteliğinde olan Anadolu toprakları, bu önemli güzergahın en kritik parçasını oluşturuyor. İşte yol ve kuşak projesine matuf olarak bir yandan Çin'den başlayan bütün Orta Asya boyunca devam eden bu orta koridorun Kafkaslar, Anadolu coğrafyası, Balkanlara kadar olan kısmını da Türkiye olarak biz inşa ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesini hizmete aldık. Bu proje, bahsettiğimiz yol ve kuşak projesinin önemli bir parçasıdır. 2013'te Marmaray'ı devreye aldık. Bu da Asya ile Avrupa'yı denizin altından bağlayan yine bu projenin önemli bir halkasıdır. Böylece adım adım yol ve kuşak projesi Çin'den, Uzak Doğu'dan, Avrupa'nın batısına kadar inşa ediliyor, imar ediliyor."

Çin ile Türkiye arasında daha kapsamlı bir demiryolu altyapı projesini gerçekleştirme arzusunda olduklarını dile getiren Yıldırım, bunlarla ilgili çalışmaların da karşılıklı olarak sürdüğünü anlattı. Yıldırım, "Ümit ederim ki kısa sürede burada da her iki ülkeyi tatmin edecek bir noktaya geliriz ve böylece 'yol ve kuşak' projesi daha anlamlı bir döneme girmiş olur." ifadesini kullandı.

- "Önemli bir iş birliği"

Bir yadan fiziki altyapıyı geliştirirken diğer yandan da ticari-kültürel ilişkileri de geliştirmek için önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Yıldırım, Çin'in Türkiye'nin önemli bir ticaret, teknoloji ortağı olduğunu vurguladı.

Bu alanda Netaş'ın ölçek olarak küçük ama büyük bir gelecek vadeden önemli bir iş birliği olduğunun altını çizen Yıldırım, ortaklık kararından dolayı ZTE şirketine teşekkür etti.

Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İyi bir ortak buldunuz, iyi bir şirketle iş yapıyorsunuz. 50 yıl boyunca Türkiye'nin bilgi iletişim teknolojilerine, Ar-Ge faaliyetlerine çok ciddi katkı sağlamış ve Türkiye'de kırsal santraller konusunda 1980'li yılların başında adeta devrim gerçekleştirmiş, yüzde 100 yerli yapımı santrallerle o dönemde 8 milyonun üzerinde aboneye hizmet götürerek başladığı bu yolculukta, bugün Ar-Ge faaliyetleriyle önemli bir yere gelmiştir."

- "Güzel bir birliktelik oluşturdunuz"

Netaş'ın başyöneticisi Müjdat Altay'a çaba, gayret ve hizmetlerinden ötürü teşekkür eden Başbakan Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Zaman zaman moralinin bozulduğu, ümidinin tükendiği anları biliyorum. O zamanlar kendisine 'sabır et, sabrın sonunda selamet var. Sıkıntıların ardından ferahlık var.' dedim. Bugün onlar geride kaldı, artık ufkunuz genişledi. Sadece Türkiye değil, Uzak Doğu'dan Avrupa'ya, kuzeyden güneye her tarafa yetişecek hizmet görürecek ve küresel bilgi toplumuna katkı sağlayacak güzel bir birliktelik oluşturdunuz. Sizleri tebrik ediyorum, başarılarınızın devamını diliyorum. İnşallah burada imzalayacağınız yeni protokollerle birlikte de bu bahsettiğim hedeflere yönelik ilk adımı atmış olacaksınız. Ulaştırma Bakanlığımız bugüne kadar hep yanınızda oldu, bundan sonra da bu ülke için akıl teri döken, alın teri döken herkesin ve sizlerin yanında olmaya devam edecektir."

Kurulduğu 1967'den bu yana Türkiye'nin telekomünikasyon altyapısının kurulmasında ve telefon hizmetlerinin yurt geneline yaygınlaştırılmasında önemli rol oynayan Netaş'ın 50.yılını kutladığı programa Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Netaş Üst Yöneticisi (CEO) Müjdat Altay, ZTE Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Yin Yimin ile diğer yetkililer katıldı.

(Bitti)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :