Netanyahu'dan Peres için taziye mesajı

Netanyahu'dan Peres için taziye mesajı

Eski İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in ölümü nedeniyle taziye mesajı yayınlayan İsrail Başbakanı Netanyahu, eski cumhurbaşkanının anısına kabineyi özel olarak toplayacağını açıkladı

KUDÜS (AA) - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in hayatını kaybetmesi nedeniyle taziye mesajı yayınladı.

Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Netanayhu ve eşi Sara'nın, Peres'in ölümünden dolayı derin üzüntü duyduğu ifade edildi. Açıklamada, Natanyahu'nun Peres'in ölümü nedeniyle bugün kabineyi özel olarak toplayacağı ve bir açıklama yapacağı belirtildi.

İsrail Genel Kurmay Başkanı Gadi Eisenkot da yayınladığı yazılı taziye mesajında, "İsrail, Peres'in hayatının uğraşıydı ve yürüttüğü her görevde devletin güvenliğini göz önünde bulundurdu." ifadesini kullandı.

İki hafta önce geçirdiği felç nedeniyle hastaneye kaldırılan 93 yaşındaki eski İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in bu sabah hayatını kaybettiği bildirilmişti. İsrail'de 2007 yılından 2014'e kadar cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Peres, 13 Eylül'de felç geçirmiş ve hastaneye kaldırılmıştı. Tel Aviv'deki Tel Hoshemer Hastanesinde bulunan Peres'in durumunun dün akşam iyice ağırlaştığı ve tedavi amacıyla ilaçlarla uyutularak solunum cihazına bağlandığı kaydedilmişti.

- Belarus'tan Filistin'e göç etti

Belarus'ta 1923'te zengin bir tüccarın oğlu olarak dünyaya gelen Şimon Peres, 1934'te İngiliz manda yönetimi altındaki Filistin'e göç etti. Ailesiyle Tel Aviv'e yerleşen Peres, 24 yaşındayken silahlı Yahudi Hagana örgütüne katılarak İsrail'in kuruluşunda rol aldı.

İsrail parlamentosu Knesset'te 48 yıl milletvekilliği yapan Peres, savunma bakanlığı, iki dönem başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulundu. Peres cumhurbaşkanlığı görevini Temmuz 2014'te Reuven Rivlin'e devretti.

- "Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz"

Dönemin Başbakanı, Cumuhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 yıl önce katıldığı Davos Zirvesi'ndeki Gazze oturumunda, dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in sesini yükselterek söylediklerine sert çıkarak,"Sesin çok yüksek çıkıyor. Benden yaşlısın biliyorum ki sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar çok yüksek çıkmayacak. Bunu böyle bilesin. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüz, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Peres'in eleştirilerini yanıtlarken panel yöneticisinin konuşmasını kesmesine tepki gösteren Erdoğan'ın, "Davos benim için bitmiştir. Daha da Davos'a gelmem" diyerek salonu terk etmesi ve "one minute" (bir dakika) sözüyle yaptığı çıkış tarihe geçmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :