Nepal'deki Deprem

Nepal'deki Deprem

AFAD koordinatörlüğünde bölgeye giden ve 2 kişiyi enkazdan canlı olarak kurtarmayı başaran Yeni Yüksektepe-GEA ekibi, çalışmalarını tamamlayarak yurda döndü

Nepal'de meydana gelen deprem sonrası Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinatörlüğünde bölgeye ulaşan ve 2 kişiyi enkazdan canlı olarak kurtarmayı başaran Yeni Yüksektepe-GEA ekibi Türkiye'ye geldi. 

Atatürk Havalimanı'nda Türkiye'deki ekip arkadaşları ve aileleri tarafından çiçeklerle karşılanan ekip, Dış Hatlar Geliş Terminali Ali Sürmen Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. 

Çalışmalarını anlatan Yeni Yüksektepe-GEA Takım Koordinatörü Umut Dinçşahin, Katmandu ve çevresinin çok kötü durumda olduğunu belirterek, bu nedenle Türkiye ve dünyadaki diğer ülkelerle bu bilgiyi paylaşmak istediklerini söyledi. 

Çin ve Hindistan'dan sonra bölgeye Türkiye'den ekiplerin ulaştığını dile getiren Dinçşahin, bölgeye ulaşır ulaşmaz Nepal ordusuyla iş birliği içinde çalışmalarına başladıklarını anlattı. 

Dinçşahin, gelen ihbarları değerlendirdiklerini dile getirerek, "Çünkü asker ve polise birçok ihbar geliyordu. Halen enkazlarda canlı bulunduğuyla ilgili. İlk 11 enkazda arama çalışması yaptık. Teknik aramalar yapıldı ve bunun sonucunda Sitapalia Bölgesi'nde canlı kazazede ihbarı aldık. 6 saatlik çalışmanın ardından 22 yaşındaki Bikram Chepang, depremden 39 saat sonra enkazdan canlı olarak kurtarıldı" diye konuştu. 

Daha sonra başka yerlerde arama çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Dinçşahin, burada da yaptıkları çalışmalar sonucunda 21 yaşındaki bir depremzedeyi canlı olarak enkazdan çıkardıkları bilgisini verdi. 

Yeni Yüksektepe-GEA Takım Lideri Cem Behar da Katmandu'daki yapı stoğunun oldukça kalitesiz olduğuna dikkati çekerek, o yüzden depremzedeleri evlerin alt katlarında ve oldukça ağır yükler altında bulduklarını ifade etti. 

Behar, bu nedenle hiçbir depremzedenin enkazdan kolay çıkarılamadığını belirterek, yaptıkları kurtarma çalışmasının bu nedenle çok teknik ve uzun uğraşlar sonucunda neticelendiğini söyledi. 

Çalışmalarda enkazdan canlı insanları çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Behar, "Bundan önceki depremlerde de olduğu gibi eğer doğru zamanda, doğru yerde olabilirseniz birçok hayata dokunabiliyorsunuz. Tabii ki buna salt bir mutluluk diyemezsiniz. O kadar yıkımın ve felaketin yaşandığı bir bölgede mutlu olmak mümkün değil. Biz gönüllüler olarak, doğru zamanda ve doğru yerde olduğumuzda birçok yaşama dokunabileceğimizi biliyoruz. Biz ekip olarak bu hissiyat içindeydik. Bir kişinin hayatına dokunmak çok değerli. Bir kişiyi enkazdan sağ salim çıkarmak, herkes açısından çok büyük bir umut oluyor" şeklinde konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı