Neden okumalıyız?

Trabzon’da okullardan sonra tüm kamu kurum ve kuruluşlarında da “Okuma Saati” uygulaması başlatıldı…

 

Bu haberi okuyunca ilçemizde uygulanabilirliğini düşündüm… Yetkililere Trabzon’da başlatılan okuma alışkanlığı kazandırma amaçlı bu uygulamanın güzelliğini anlatmak belki haddi aşmaktır ama hatırlatmak istedim…

Haber devamı aynen şöyle…

 

Trabzon’da tüm okullarda “Okuma Saati” uygulaması başlatılıyor idareci, öğretmen ve öğrencilerin günde 20 dakika birlikte kitap okumaları hedefleniyor.  Daha sonraki adım Trabzon’un geneline yayması yayımlanan genelge ile Okuma Saatleri’nin kamu kurum ve kuruluşlarında da yapılmasını isteniyor.

 

Uygulama ilk olarak Vilayet binasında başlatıldı ve valilik çalışanları bugün saat 13.00–13.20 arasında 20 dakika kitap okudu.

Saat 13.00’deki okuma saatinin başladığı ise bilgisayardan koridorda çalınan kemençe müziği ile duyuruldu. Müziği duyan valilik çalışanları, amir ve memurundan çaycısına kadar herkes kitabını alıp odalarında 20 dakika kitap okuyor. Uygulamaya bizzat katılan Vali bazı daire müdürleri ile birlikte makamında 20 dakika kitap okuyor.

 

Bunun ikinci halkası olarak tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bunu yapacağız. Bu yerleştikten sonra üçüncü halka olarak umuma açık alanlarda vatandaşların da katılımının sağlanması hedefleniyor.

 

 Okuma seviyesinin kültür seviyesi ile direk ilintili olduğunu düşünürsek ve ülkemizdeki okuma oranın ne kadar düşük olduğunu anlamış oluruz. Şimdiye kadar hep bir şeyler yazılıp çizilerek konunun ehemmiyeti hakkında düşünceler sadece sayfalarda sınırlı kaldı. Tabiî ki onlarda okunmadı. Ama sayın valinin mülki amir olarak böyle bir çalışma başlatması bence örnek olacak bir davranış şekli.

 

Seydişehir’de kemençe nameleri altında kitap okutturulamaz belki ancak; uygulanabileceğini ümit ettiğim kitap okuma kampanyasının ilçemize çok şeyler kazandıracağı kesin…

 

Görselliğin en revaç öğrenme aracı olduğu bir gerçek… Toplum olarak ne öğreniyorsak televizyon, gazete, kulaktan dolma bilgiler yada bilen birilerini dinleyerek öğreniyoruz. Bu öğrenme tarzı hem eksik bilgilenmeyi, muhakeme yapamamayı, araştırmadan uzaklaştırmayı, daha doğrusu kolaycılığı getiriyor. Haliyle kitaplardan gittikçe uzaklaşıyoruz.

 

Umarım bu uygulama incelenip, ilçemizde uygulanabilirliği tartışılır oyun havaları eşliğinde olmasa bile az olsun bizim olsun mukabilinden önemli bir kazanıma vesile olunur…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum