Neçirvan Barzani’nin, Bağdat ve Necef'te Cumhurbaşkanlığı temasları

Neçirvan Barzani’nin, Bağdat ve Necef'te Cumhurbaşkanlığı temasları

BAĞDAT/ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Bağdat’ta Şii liderlerle görüştükten...

BAĞDAT/ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Bağdat’ta Şii liderlerle görüştükten sonra Necef'e geçerek, ülkedeki genel seçimlerin birincisi Mukteda es-Sadr ile bir araya geldi.

Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada, Barzani Başkent Bağdat'ta dün Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el-Hekim, Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki, görevden alınan eski Haşdi Şabi Başkanı ve Mili Güvenlik Müsteşarı Falih Feyyad, Fetih Koalisyonu ve Şii Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ve Vataniyye Koalisyonu lideri İyad Allavi ile bugün ise Sairun Koalisyonu lideri Muktada es-Sadr ile bir araya geldi.

Görüşmelerde, Irak’ta cumhurbaşkanı ve başbakanlık seçim süreci başta olmak üzere son siyasi gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Alınan bilgiye göre, Barzani'nin Bağdat'a sürpriz bir şekilde gitmesi Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (KYB) tedirgin etti. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Cumhurbaşkanlığı müzakerelerinin sadece KYB ile değil, kendisiyle de yapılmasını istiyor.

KBY’nin geçen hafta Berham Salih’i cumhurbaşkanı adayı olarak duyurmasının ardından KDP de kendi adayını çıkaracağını belirtmişti.

Irak'ta Cumhurbaşkanını Kürtler arasında belirleyen taraf 2005'ten bugüne KYB oldu ancak, Mesud Barzani liderliğindeki KDP'nin 12 Mayıs genel seçimlerinden bu yana cumhurbaşkanlığına göz diktiği biliniyor.

Bağımsız Kürt kadın siyasetçi Sirve Abdulvahid ise bugün Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamıştı. Abdulvahid, Kürtlerin payına düşen Cumhurbaşkanlığının KYB ve KDP arasında sınırlandırılmasını da eleştirmişti.

Salı günü düzenlenecek meclis oturumunda ele alınması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçiminin gündem maddeleri arasında bulunmaması dikkati çekti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :