Nazarbayev, eğitim gördüğü Ukrayna için endişeli

Nazarbayev, eğitim gördüğü Ukrayna için endişeli

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: "Ukrayna halkı için endişeliyiz. Ukrayna'da istikrar ve birliğin yeniden tesis edilmesi yolundaki kardeşçe dileğimizi ifade ediyoruz''

ASTANA (AA) - Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkesinin Ukrayna ile aynı tarihin sayfalarını paylaştığını ifade ederek, "Ukrayna halkı için endişeliyiz. Ukrayna'da istikrar ve birliğin yeniden tesis edilmesi yolundaki kardeşçe dileğimizi ifade ediyoruz'' dedi.

Bu yıl 21'incisi düzenlenen Kazakistan Halklar Asamblesi başkent Astana'da toplandı. Nazarbayev, ülke genelinden 400 delegenin katıldığı kurula hitaben yaptığı konuşmada, Ukrayna'da yaşananlara değindi.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakıyla başlayan ve Ukrayna'nın doğusundaki olaylarla derinleşen krize değinen Nazarbayev, Kazakistan'ın Ukrayna ile aynı tarihin sayfalarını paylaştığını, Ukrayna'da yaşanan olaylara ilişkin haberleri "acıyla izlediğini" söyledi.

Kazakistan'ın, 2. Dünya Savaşı sırasında sürgün edilen Ukraynalıların "ikinci evi" olduğunu ifade eden Nazarbayev, ülkesinde 300 binden fazla Ukraynalı yaşadığını, binlerce Kazak öğrencinin de Ukrayna'da eğitim gördüğünü belirtti. Nazarbayev, kendisinin de o öğrencilerden biri olarak Ukrayna'da metalurji okuduğunu hatırlattı.

Nazarbayev, ''Biz Ukrayna halkı için endişe ediyoruz. Ukrayna toplumu için istikrar ve birliğin yeniden tesis edilmesi yolundaki kardeşçe dileğimizi ifade ediyoruz'' dedi.

 

- Avrusya Ekonomik Birliği anlaşması Astana'da imzalanacak

 

Nazarbayev, Kazakistan'ın, Rusya ve Belarus ile girdiği gümrük birliğinde Ukrayna'nın en yakın ilişkideki ortaklarından biri olduğuna işaret etti.

Entegrasyonun ülkeleri yakınlaştırdığını belirten Nazarbayev, bunun aynı zamanda ülkeler arasındaki güveni de arttırdığını söyledi.

Gümrük birliğinden sonra ülkesinin Rusya ve Belarus ile dış ticaret hacminin yüzde 88 yükseldiğini vurgulayan Nazarbayev, Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında Avrasya Ekonomik Birliği’ni hayata geçirecek anlaşmanın Astana'da imzalanacağını bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı