NATO üyeleri savunma harcamalarını artırdı

NATO üyeleri savunma harcamalarını artırdı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg:- "Avrupalı ittifak üyeleri ve Kanada'nın savunma harcaması yüzde 3,8 arttı. Bu bizim öngördüğümüzden de fazla ve yaklaşık 10 milyar dolar yapıyor"- "Bir arada durmalıyız. Birbirimizi savunuyoruz. Bu hem Avrupa hem de Kuze

BRÜKSEL (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Avrupalı üyeleri ve Kanada'nın savunma harcamalarını yüzde 3,8 artırdığını, bunun da yaklaşık 10 milyar dolara denk geldiğini söyledi.

Stoltenberg, düzenlediği basın toplantısında, NATO'nun Kuzey Amerika ve Avrupa arasındaki bağlar üzerine kurulduğunu, iyi ve kötü zamanlarda bu bağın kırılamaz olduğunu belirterek, "Bir arada durmalıyız. Birbirimizi savunuyoruz. Bu hem Avrupa hem de Kuzey Amerika için iyi. Savunma bakanları toplantımızda, bir kez daha transatlantik bağının devamının önemini teyit edeceğimize güvenim tam." dedi.

- Savunma harcamaları

ABD Başkanı Donald Trump'ın istediği ittifak üyeleri arasındaki yük paylaşımı ve savunma harcamalarındaki artışa değinen Stoltenberg, şunları söyledi:

"Toplantıda, yük paylaşımının ve yüksek savunma harcamasının önemini vurgulayacağız. Savunma harcamaları kesintilerinin yaşandığı uzun yılların ardından yeni bir aşamaya geçtik. Bugün, size 2016 yılına ilişkin yeni rakamları sunabilirim. Avrupalı ittifak üyeleri ve Kanada'nın savunma harcaması yüzde 3,8 arttı. Bu bizim öngördüğümüzden de fazla ve yaklaşık 10 milyar dolar yapıyor."

Bu eğilimin devam etmesinin önemine işaret eden NATO Genel Sekreteri, yarın başlayacak NATO Savunma Bakanları toplantısında terörle mücadele, Ortadoğu ve Kuzey Afrika kaynaklı tehditleri de ele alacaklarını dile getirdi.

Siber güvenliğin yanı sıra hibrid savaş ve hibrid tehditleri de görüşeceklerini kaydeden Stoltenberg, iki gün sürecek toplantının sonunda NATO-Gürcistan Komisyonunun toplanacağını belirtti.

Stoltenberg, Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde herhangi bir teklif gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine, yeni ABD Savunma James Mattis ile yarın ilk kez görüşeceğini belirterek, ABD'nin ne istediğini bu vesileyle göreceklerini söyledi.

NATO Genel Sekreteri, 17 Şubat'ta başlayacak Münih Güvenlik Konferansı sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceğini, Ukrayna'daki durum dahil olmak üzere bir çok konuyu ele alacaklarını vurguladı.

- Trump savunma harcamalarının artırılmasını istiyor

Trump, göreve gelmeden önce Bild gazetesine verdiği röportajda, "NATO'nun sorunları var. NATO eskidi çünkü birincisi, bildiğiniz gibi yıllar öncesinden tasarlanmış. İkincisi, ülkeler ödemeleri gerektiği parayı ödemiyorlar. NATO'nun eskidiğini söylediğimde baskı altında kaldım. Terörizme karşı bir şey yapmadığı için de eskidi." demişti.

Ülkelerin kendi üzerlerine düşen payı ödemediğini, bunun ABD'ye karşı adil olmadığını belirten Trump, ancak bunun haricinde NATO'yu çok önemli bulduğunu ifade etmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :