NATO PA 62. Genel Kurulu

NATO PA 62. Genel Kurulu

Chattom House'dan Sherr:- "Rusya Başkanı Putin, Batı'nın Rusya'dan daha güçlü olduğunu biliyor ama Rusya'nın Batı'dan daha güçlü olduğuna dair bir illüzyonu da sürekli beslemeye çalışıyor"

İSTANBUL (AA) - Chattom House'dan James Sherr, "Rusya Başkanı Putin, Batı'nın Rusya'dan daha güçlü olduğunu biliyor ama Rusya'nın Batı'dan daha güçlü olduğuna dair bir illüzyonu da sürekli beslemeye çalışıyor." dedi.

Sherr, TBMM'nin ev sahipliğinde, Hilton İstanbul Bomonti Otel'de düzenlenen NATO PA 62. Genel Kurulu'nda "Siyasi Komite" toplantısında, "Rusya: Sorunlu Ortaktan Muhalife" başlıklı oturumda sunum gerçekleştirdi.

Rusya sınırında hibrit denilen ve giderek tırmanan bir savaşın yaşandığını aktaran Sherr, kimin ne derece bundan sorumlu olduğunun tespit edilmediğini, bölgedeki bu gerilimin faturasının NATO'ya çıkarılmaya çalışıldığını savundu.

James Sherr, ''Rusya Başkanı Putin, Batı'nın Rusya'dan daha güçlü olduğunu biliyor ama Rusya'nın Batı'dan daha güçlü olduğuna dair bir illüzyonu da sürekli olarak beslemeye çalışıyor. Dolayısıyla Rusların kendilerini çok daha avantajlı ve güçlü konumda olduklarını düşünmelerine neden oluyor. Rusya elindeki sınırlı ama tam teşekküllü tüm kaynaklarını seferber ederek gücünü göstermeye çalışıyor.'' diye konuştu.

Rusya'nın Baltık ülkelerinde emellerini gerçekleştirmek için bütün gücünü kullandığını belirten Sherr, şunları kaydetti:

"Sadece asgari güçlerini değil aynı zamanda yumuşak gücünü, iş dünyası, istihbarat birimleri gibi güçleri kullanarak bu ülkeleri etkisi altına alırken aynı zamanda bölgede NATO'nun ne kadar büyük bir sorumsuzluk içinde olduğunu göstermeye çalışıyor. Bunu yaparken NATO'yu da bu bölgede zor durumda bırakmak istiyor. Zor durumda bırakmaya çalışarak ileride bölgedeki bütün sorunların faturasını NATO'ya çıkarmaya çalışıyor."

Sherr, Rusya'nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gibi bir formül bulma ve bununla Kafkaslarda, Batı Karadeniz'de ve Doğu Akdeniz'de kendi kontrolünde olan bir mekanizma oluşturmak istediğini öne sürerek, ''Rusya, yeni bir parametre oluşturmak istiyor. Kafkaslar, Batı Karadeniz ve Doğu Akdeniz özellikle Rusya'nın yeni parametresi. Rusya'nın Ukrayna ile ilgili emelleri çok net bir şekilde ortada. Rusya, Ukrayna'yı tamamen etkisiz hale getirmek istiyor. Aynı şekilde Kırım da Rusya Savunma Bakanlığının idaresi altında. Rusya, Ukrayna ve Kırım'dan aldığı güçle çok rahat ve gayet kendine güvenir bir şekilde Suriye'deki operasyonlarına devam ediyor. Ukrayna, tam hakim olmasa da Rusya'nın kontrolü altında. Rusya çok sert politikalarla ve hiçbir şekilde caymayan bir tavırla Yakın Doğu ve Ortadoğu'da da NATO'nun karşısına çıktı.'' şeklinde konuştu.

Rusya'nın DEAŞ'la mücadele etmek gibi bir niyetinin bulunmadığını, Suriye'deki tek amacının rahatça kullanabileceği Esed rejiminin devamını sağlamak olduğunu ve bunun için bölgede birçok ülke ile pragmatist ilişkiler içine girdiğini belirten Sherr, "Rusya, bölgede çok sert bir politika ile caymaz bir tavırla varlığını devam ettirmeye çalışıyor." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :