NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Rusya insani felaketi şiddetlendiriyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Rusya insani felaketi şiddetlendiriyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Rusya'nın Halep'i tekrar bombalamaya başlaması, insani felaketi şiddetlendiriyor. Halep’e insani yardımın geçişinin sağlanması için Rusya’yı gerçekten gayret göstermeye çağırıyorum." dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde NATO Karargahı girişinde basına açıklamalarda bulundu.

 

NATO savunma bakanlarının iki gün süreyle bir arada olacağını anımsatan Stoltenberg, toplantıda NATO’nun caydırıcılığı ve savunmasının artırılması ile sınır ötesinde istikrar sağlanması konularının görüşüleceğini anlattı.

 

Stoltenberg, NATO’nun doğuda ve Karadeniz’de mevcudiyetini artırma planıyla ilgili gelişmelerin de ele alınacağını belirtti.

 

Rusya’nın NATO sınırlarındaki askeri hareketlerinin de görüşüleceğini söyleyen Stoltenberg, “Rusya, sınırlarımız yakınında iddialı askeri duruşunu sürdürüyor. Buna geniş ve habersizce düzenlenen tatbikatlar da dahil. Sadece bu ay Rusya nükleer kapasiteye sahip İskender füzelerini Kaliningrad’a sevk etti ve ABD ile yaptığı plütonyum anlaşmasını askıya aldı.” diye konuştu.

 

Stoltenberg, Rusya’nın ayrılıkçıları mali ve askeri olarak destekleyerek Doğu Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmaya devam ettiğini, Suriye’deki Esed rejimine sürdürdüğü desteğin de son derece tedirgin edici olduğunu vurguladı.

 

Rusya’nın Halep’i bombalamaya tekrar başladığına dikkati çeken Stoltenberg, “Rusya’nın Halep‘i tekrar bombalamaya başlaması, insani felaketi şiddetlendiriyor. Evlere ve hatta hastanelere düzenlenen utanç verici saldırılarla her gün, erkek, kadın ve çocuklar ölüyor. Ben, çatışmalara son verilmesi ve Halep’e insani yardımın geçişinin sağlanması için Rusya’yı gerçekten gayret göstermeye çağırıyorum." ifadelerini kullandı.