NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi- Görüşmelerde, ağırlıklı olarak Suriye'de yaşananlar, sığınmacı sorunu, terörle mücadele ve Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ele alındı

BRÜKSEL (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, mevkidaşlarıyla ikili görüşmelerde bulundu.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nın yapıldığı Paris'ten Brüksel'e geçen Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı. 

Bakan Çavuşoğlu, çok taraflı toplantılara katılmadan önce, ilk ikili görüşmesini Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ile yaptı. 

Edinilen bilgiye göre, görüşmede, Avrupa ve Makedonya'nın karşı karşıya kaldığı göç sorunu konusu gündeme geldi. 

Brüksel'de geçen pazar günü yapılan Türkiye-AB Zirvesi ve Türkiye'nin AB üyelik perspektifi hakkında muhatabına bilgi veren Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Suriye'den gelen sığınmacılara yaptığı yardımlara değindi. Çavuşoğlu, bu konuda uluslararası yardımın çok kısıtlı kaldığını vurguladı. 

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Makedonya'nın NATO üyeliğine verdiği desteği de bir kez daha teyit etti.

Poposki ise Çavuşoğlu'na yaptığı Makedonya davetini yinelerken, her iki bakan en kısa zamanda Üsküp'te buluşma konusunda anlaştı.

- Çavuşoğlu, Kerry ile görüştü

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile de görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Suriye sorununa çözüm bulmak için Viyana'da başlatılan süreç, terörle mücadelede iş birliği ve Kıbrıs konuları gündeme geldi.

Temasları kapsamında Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen ile bir araya gelen Çavuşoğlu'nun bu görüşmesinde, Türkiye'nin AB üyelik süreci, Avrupa'nın karşılaştığı sığınmacı sorunu ve Suriye'deki son gelişmeler ele alındı. Terörle mücadele ve yabancı terörist savaşçıların engellenmesi konusu da konuşuldu.

Bakan Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ve Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier ile ayrı ayrı görüşme yaptı. Bakanlar, başta Suriye olmak üzere bölgesel gelişmeleri, terörle daha etkin mücadele yollarını değerlendirdi.

Öte yandan, Bakan Çavuşoğlu, Gürcistan Savunma Bakanı Tinatin Khidasheli ile de bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye'nin Gürcistan'ın NATO üyeliğine verdiği destek vurgulandı. 

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen 1. Kuzey Atlantik Konseyi Oturumuna katılan Çavuşoğlu, burada bir konuşma yaptı. 

Bakan Çavuşoğlu, gün içinde İspanya, Kanada ve Gürcistan Dışişleri bakanlarıyla da ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı