NASA'nın "Antares" roketi iki yıl sonra havada

NASA'nın "Antares" roketi iki yıl sonra havada

Daha önce 2014 yılında yaşanan başarısız girişimin ardından, Antares roketi Virginia'dan fırlatıldı

NEW YORK (AA) - Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderdiği Antares roketi, iki yıl önceki patlamanın ardından başarılı bir kalkış gerçekleştirdi.

Daha önce 2014 yılında havalandıktan kısa bir süre sonra infilak eden Antares roketi, pazartesi akşamı yerel saatle 19.45'te ABD'nin Virginia eyaletinin Wallops Island bölgesindeki uzay üssünden başarıyla fırlatıldı.

Roketin fırlatılışı, Virginia'nın güneyindeki Kuzey Carolina, kuzeyindeki Maryland, New Jersey, New York eyaletleri ve başkent Washington DC'den görüldü.

NASA'dan yapılan açıklamada, ISS'e ikmalde bulunmak amacıyla Antares roketine bağlı olan ve 2,3 tonluk yiyecek, bilimsel deney araçları ve araştırma ekipmanı taşıyan Cygnus isimli kargo modülünün pazar gününe kadar dünyanın yörüngesinde kalacağı bildirildi.

Kazakistan'dan çarşamba günü kalkacak bir uzay aracıyla iki Rus kozmonot ve bir Amerikalı astronotun cuma günü ISS'e varmasının planlandığının belirtildiği açıklamada, Cyngus kargo modülünün de pazar günü ISS'e başarılı şekilde bağlanmasının umut edildiği belirtildi.

Söz konusu kazanın ardından Orbital ATK firmasına ait Antares roketine Rus yapımı yeni itici motorlar takılmış ve Virginia'daki fırlatma rampası 15 milyon dolarlık maliyetle yenilenmişti. Bu süre içinde Orbital ATK firması, başka bir şirketin roketlerini kullanarak ISS'e iki sevkiyat daha yapmış, böylece istasyona yolladığı Cyngus kargo modüllerinin sayısı 5'e ulaşmıştı.

NASA'nın anlaşmalı olduğu bir diğer şirket olan SpaceX ise 2012'den bu yana ISS'e toplam 9 kargo taşıdı. Ancak SpaceX firmasının Falcon 9 roketi, 1 Eylül'de bir test sırasında patladıktan sonra NASA soruşturma başlatmış ve SpaceX uzay araçlarını askıya almıştı.

Uzay mekiği programı 2011'de sona erdikten sonra NASA, Rusya'nın Soyuz mekikleri ile Orbital ATK ve SpaceX gibi firmaların ürettikleri roketlerle ISS'e astronot ve kargo taşıyor. Uzmanlar, NASA'nın 2030'dan sonra Mars'a ilk insanı taşımak için ISS'de yapılan deney ve hazırlıkları hızlandırdığına işaret ediyor.

SpaceX ve elektrikli otomobil firması Tesla Motors'un sahibi Elon Musk ise geçen ay yaptığı bir açıklamada, 10 yıl içinde 200 bin dolarlık bilet ücretini ödeyenleri Mars'a göndermek ve bu gezegende kendi kendine yetebilen yerleşim alanı kurmak istediğini bildirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :