Nancing Katliamı belgelerinin Dünya Belleği Listesi'ne alınması

Nancing Katliamı belgelerinin Dünya Belleği Listesi'ne alınması

Japonya hükümeti, UNESCO fonlarını kesmeyi düşünüyor

Japonya hükümeti, Nancing Katliamı'na ilişkin belgelerin Dünya Belleği Listesi'ne dahil edilmesi üzerine Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) fonlarını kesmeyi düşündüğünü açıkladı.

Japon hükümetinin sözcüsü Yoşihide Suga, gazetecilere yaptığı açıklamada, UNESCO'nun Nancing Katliamı'na ilişkin belgeleri Dünya Belleği Listesi'ne dahil etme kararının, 1937 yılında Japonya'nın Çin'in başkenti konumundaki kente düzenlediği saldırıyla ilgili olarak sadece Çin tarafının görüşlerini yansıttığını söyledi. 

Suga, Nancing Katliamı konusunda tek taraflı görüşlerin yansıtılması kararının, olayı siyasi bir mesele haline getirdiğini ifade ederek, "Fon katkılarımızın askıya alınması dahil olmak üzere her türlü protesto önlemini gözden geçiriyoruz" diye konuştu. 

Japonya'nın, Çin'in Nancing Katliamı belgelerinin içeriğine erişimine izin dahi verilmediğini hatırlatan Suga, "UNESCO'nun karar verme sürecinin şeffaflıktan yoksun olduğunu" savundu. 

Japonya Dışişleri Bakanlığına göre, Japonya 2014 yılında UNESCO'ya, bütçesinin yüzde 10'una tekabül eden 31 milyon dolar civarında fon sağladı. Japonya'nın dünya ve kültür mirası çabalarına destek amacıyla çeşitli vakıf fonları oluşturduğu da biliniyor. 

Çin ve Japonya, 2. Dünya Savaşı döneminde işlenen en büyük zulümlerden biri olarak değerlendirilen Nancing Katliamı'nda ölen kişilerin sayısı konusunda farklı rakamlar veriyor. Rakamlar, 40 binden 300 bine kadar değişiklik gösteriyor. 

Çin Cumhuriyeti'nin o dönem başkenti Nancing'in, 1937 yılında Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri tarafından ele geçirilmesi sırasında altı hafta süresince yaşanan katliam ve tecavüz olayları Nancing Katliamı olarak anılıyor.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı