Av. Yasemin Bezirci

Av. Yasemin Bezirci

Nafaka Hakkı

Son zamanlarda en çok sorulan sorulardan biri; nafaka …

            Öyle kadınlar var ki, boşanması durumunda nafaka hakkını olduğunu dahi bilmiyor, öyle de kadınlar var ki; nafaka hakkını kötüye kullanıyor.

            Nafaka; bir kimsenin geçindirmekle, bakıp gözetmekle yükümlü bulunduğu kimseye ya da kimselere verdiği aylıktır. Nafaka ödemesi konusunda kanunumuzda kadın veya erkek şeklinde cinsiyet ayrımı yapılmamıştır. Ülkemizin toplumsal yapısı nedeniyle genel olarak kadına nafaka bağlanmaktadır. Kısaca nafakadan bahsedecek olursak…

            Tedbir Nafakası; 4721 sayılı TMK m.197/2 ve 169. maddelerinde düzenlenmiştir. Açılmış bir boşanma davasında hâkimin, boşanma gerçekleşinceye kadar takdir ettiği nafaka ‘tedbir nafakası’dır. Tedbir nafakası, boşanma kararıyla birlikte yerini yoksulluk nafakasına bırakabilmektedir. Buna takdir yetkisi hâkime aittir.

            Bir diğer nafaka ise; boşanma sonunda yokluğa düşecek eşe ödenen YOKSULLUK nafakasıdır. Bu durumda yoksulluk nafakası ödenecekse de; gerçek bir yoksulluk olup-olmadığına dikkat edilmelidir. Günümüzde ne yazık ki bazı kadınlar boşanma davasının ardından çalışma olanağı olduğu halde çalışmamakta ve karşı taraftan aldığı nafakayla ölene hayatını devam ettirmektedir. Böyle bir durumda nafaka hakkı kötüye kullanmış olmasının yanı sıra toplumu da ‘tüketen bir toplum’ olmaya sürüklemektedir.

            Bir de iştirak nafakası var tabi. Velayet kendine verilmeyen eşin, çocuğun eğitim ve bakım giderleri için gücü oranında ödediği nafakadır. İştirak nafakasını çocuğun eğitim hayatı sürdüğü müddetçe devam ettirmek gerekir.

            Ödenecek nafaka miktarı; tarafların mali durumlarına göre belirlenmektedir. Yani; standart bir rakam uygulaması yapılamayacak olup, her durum incelenerek ödenmesi gereken miktar böylelikle belirlenmiş olması gerekir. Dolayısıyla herkesin durumu farklılık göstereceğinden herkes için belirlenen nafaka miktarı da farklılık gösterecektir.

            Diyelim ki, hâkim bizi kusurlu buldu ve nafaka belirledi, böyle bir durumda nafakayı ödemezsem ne olur? Böyle bir olası durumda; nafaka ödememenin cezası 3 aylık tazyik hapsidir.

            Son zamanlarda ‘nafaka’ ile ilgili sorulan soruları derleyerek kısa kısa cevaplamaya çalıştım. “Nafaka mı, o da ne?”, “Eşim bana para mı ödeyecek gerçekten?”, “Nafakayı ödemezsem ne olur?” gibi soruların cevabını bulduğunuzu ümit ediyorum.

            İyi niyetle verilen hakların, kötüye kullanılmadığı bir hafta olması temenniyle…

            Haftaya görüşmek üzere değerli okuyucularım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.