Myanmar'da uyuşturucuyla mücadele

Myanmar'da uyuşturucuyla mücadele

Myanmarlı üst düzey yetkili, silahlı etnik örgütlerle barış sağlanmasının, uyuşturucuyla mücadele için hayati önemde olduğunu belirtti - BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin raporu, Myanmar'ın dünyanın en büyük ikinci afyon üreticisi olduğunu ortaya koydu

YANGON (AA) - Myanmar İçişleri Bakanı Kyaw Swe, ülkesinde silahlı etnik örgütlerle barış sağlanmasının, uyuşturucuyla mücadele için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Kyaw Swe, Myanmar'ın dünyanın en büyük ikinci afyon üreticisi olduğunu ortaya koyan BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin 2016 yılı raporuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Uyuşturucuyla mücadelenin, etnik isyancılarla işbirliği yapılmaksızın başarılı olamayacağına işaret eden Kyaw Swe, "Birçok afyon tarlası, bazı silahlı etnik grupların kontrolündeki sınır bölgelerinde" ifadesini kullandı.

Kyaw Swe, "Silahlı etnik örgütlerle barış istiyoruz. Uyuşturucuyla mücadeleyi kazanmak için onlarla barış yapmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.

Myanmar'da bir önceki hükümet, sekiz isyancı örgütle Ulusal Ateşkes Anlaşması imzalamıştı. Öte yandan en etkilileri dahil olmak üzere en az 13 grup, anlaşmayı imzalamayı reddetmişti.

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin yeni hükümeti, isyancılarla barışı öncelikleri arasına almıştı.

Ülkede başta Birleşik Wa Eyaleti Ordusu olmak üzere bazı isyancı örgütlerin, faaliyetlerine maddi destek sağlamak için afyon ektiği belirtiliyor. Myanmar ordusu ve milis güçler de bundan çıkar sağlamakla suçlanıyordu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :