Myanmar'da Suu Çii'ye bir görev daha verildi

Myanmar'da Suu Çii'ye bir görev daha verildi

Suu Çii, Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi üyeliğine seçildi

YANGON (AA) - Myanmar'da yeni kabinede dışişleri, elektrik ve enerji, eğitim ve başkanlıktan sorumlu devlet bakanı olarak görev alan Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) lideri Aung San Suu Çii'ye yeni bir görev daha verildi.

Resmi basında yer alan habere göre, Suu Çii, Myanmar'da en yüksek otorite olarak kabul edilen Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi üyeliğine seçildi.

Myanmar'da 54 yıllık askeri yönetimin ardından seçilen ilk sivil devlet başkanı U Htin Kyaw'un, Thein Sein'den yetkileri devraldıktan birkaç saat sonra Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi'ni kurduğu bildirildi.

Konseyde U Htin ve Suu Çii'nin yanı sıra iki devlet başkanı yardımcısı, iki parlamento başkanı, ordu komutanı ve yardımcısı, savunma, içişleri ve sınır bakanları da yer alıyor.

Myanmar'da ordunun hazırladığı anayasaya göre, 11 üyeden oluşan Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi, hükümet içindeki en yüksek otorite. Üyelerinin 6'sını ordu mensuplarının oluşturduğu konsey, devlet başkanının olağanüstü hal ilan etmesi halinde sıkıyönetim uygulama, parlamentoyu feshetme ve doğrudan yönetme yetkisine sahip.

NLD lideri Suu Çii dün yeni kabinede dışişleri, elektrik ve enerji, eğitim ve başkanlıktan sorumlu devlet bakanı olarak görev almıştı.

8 Kasım 2015'teki seçimleri büyük bir farkla kazanan NLD lideri Suu Çii, anayasanın birinci derece yakınları yabancı ülke vatandaşı olanların devlet başkanlığı koltuğuna oturmasını yasaklayan hükmü dolayısıyla devlet başkanlığına aday olamamıştı. NLD, devlet başkanlığı için Suu Çii'nin çocukluk arkadaşlarından U Htin ile Henry Van Thio'yu aday göstermişti. U Htin, parlamentoda yapılan seçimde 652 oyun 360'ını alarak devlet başkanı olmaya hak kazanmıştı.

Myanmar'ın yeni Devlet Başkanı U Htin, 1 Nisan'da resmen görevine başlayacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :