Müzik birliklerinden otellere telif indirimi

Müzik birliklerinden otellere telif indirimi

TÜROFED ile MÜ-YAP, MESAM, MÜYORBİR ve MSG arasında telif ödemelerine ilişkin işbirliği protokolü imzalandı

ANTALYA (AA) -Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile 4 müzik meslek birliği arasında, "TÜROFED üyesi otellerde ve turistik tesislerde müzik yayınını" kapsayan telif haklarıyla ilgili yeni protokol imzalandı.

Protokole göre, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP), Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) ve Musiki Eserleri Sahipleri Grubu Meslek Birliğine (MSG), telif ödemesiyle ilgili sözleşme imzalayacak TÜROFED üyesi otellere yüzde 80'e varan oranlarda indirim getirildi. Ayrıca sözleşme imzalayacak otellerin önceki yıllara ait borçlarının silineceği bildirildi.

Konuyla ilgili bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan TÜROFED Başkanı Osman Ayık, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde 2008 yılında müzik meslek örgütleriyle yaptıkları protokolde 8 yılı tamamladıklarını ve bu sürede telif ödemesiyle ilgili çok önemli yere geldiklerini söyledi.

Yeni imzalanan protokolle 2008 yılından sonra açılan veya bugüne kadar telif hakları sözleşmesi imzalamayan TÜROFED üyesi otellere 2008 yılında imzalanan protokole benzer avantajlar getirildiğini kaydeden Ayık, 2008 yılında imzalanan protokolle bin 500'ü aşkın otelin sözleşme imzaladığını, bugün imzalanan protokolle bu sayının 2 bini aşağını düşündüğünü bildirdi.

Ayık, "TÜROFED olarak müziğin, sanatın her zaman yanındayız. Telif haklarıyla ilgili ilk imza atan kurum olmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.

- MÜ-YAP Başkanı Forta

Basın toplantısında konuşan MÜ-YAP Başkanı Bülent Forta ise telif haklarına gösterdikleri saygı nedeniyle TÜROFED üyelerine ciddi indirimler yaptıklarını bildirdi.

Telif hakkı sorununun aslında bir "aldı-verdi" sorunu olmadığını ifade eden Forta, bunun aynı zamanda Türkiye'de sanat kültürünün derinleşmesi açısından da çok önemli olduğunu kaydetti.

MSG Başkanı Garo Mafyan da müziğe ve telife büyük saygı gösteren otelcilere çok teşekkür ettiğini belirterek, "Müziğe gösterdikleri saygıdan dolayı TÜROFED yerine TÜROMED yapalım mı müzik eserleri ve otelciler bir araya gelsin" şeklinde espri yaptı.

MESAM Başkanı Arif Sağ ise önceki toplantıda "5 yıldızları otellerde neden yerli müzik çalmıyorsunuz" şeklinde bir eleştirisi olduğunu, bu eleştirisinin ardından otellerde Türk müziği çalmaya başlandığını ve gelinen noktadan mutluluk duyduğunu bildirdi.

MÜYOBİR Başkanı Burhan Şeşen de bu yıl canlı müzikle ilgili bir çalışmalarının olacağını belirterek, "Eser sahiplerinin haklarını biraz daha takip edeceğiz" dedi.

Toplantıya katılan sanatçı Belkıs Akkale de Türk Sanat ve Türk Halk Müziği'nin son dönemde zayıf halka haline geldiğini belirterek, "Devletin yanlış politikaları müziğimizi bu noktaya getirdi. Otellerde bunlara daha fazla yer verilmesini çok arzu ediyorum" açıklamasında bulundu.

Bir soru üzerine Türkiye'deki bin 675 civarında otelin, 4 meslek birliğine telif haklarından dolayı yıllık 6-7 milyon lira civarında bir ödeme yaptığı bildirildi.

Protokol kapsamındaki indirimlerden yararlanmak isteyen konaklama tesislerinin öncelikle TÜROFED üyesi olmaları ve 6 ay içerisinde meslek birlikleri ortak lisanslama birimine başvurmaları gerektiği vurgulandı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı