Müziğin duayeni Kör Ahmet’ten TÜRKÜCÜLERE SERT ÇIKIŞ

Müziğin duayeni Kör Ahmet’ten TÜRKÜCÜLERE SERT ÇIKIŞ

Ülkemizin hala hayatta olan nadir meddahlarından Ahmet Özdemir, müziği, Konya kültürünü ve sanat dünyasına bakışını gazetemizle paylaştı. Birçok sanatçı ile çalışan Özdemir, günümüzde türkücülerin aslına uygun türkü seslendirmediklerinden yakındı.

İlerleyen yaşından dolayı sahnelere ara veren Ahmet Özdemir evinde ailesiyle birlikte yaşamaya devam ediyor. Artan sağlık sorunları ve yaşına rağmen neşesini kaybetmeyen usta sanatçı, türkücülerin aslına uygun türkü seslendirmediklerinden yakındı. Türkü konserlerinin eskisi kadar değerli olmadığını söyleyen Özdemir, “Türkülerin aslı var neden yazılmış bunu iyi bilmek gerekir. Bir sanatçı günümüzde izleyiciye kendisini dinlettirmek zorunda. Halkın neye ihtiyacı olduğu bilgisine sahip olup ona göre izleyiciye keyif vermeli.  Sadece elbiselerle, güzel giyinmekle sahneye çıkıp türkü söylenmez. Halkın psikolojik durumu bilinmeli ve ne verileceği iyi analiz edilmeli.  Beni Erzurum’da yaptığım bir programda 20 bin kişi ses çıkarmadan dikkatice izlemişti.” ifadelerini kullandı.

muzigin-duayeni-kor-ahmet’ten-turkuculere-sert-cikis.jpg

‘TÜRKÜLER GERÇEĞİNDEN UZAKLAŞTI’

Yaptığın işi severek yapacaksın diyen usta sanatçı şimdiki sanatçıların sadece görüntülerini kullanarak sahneye çıktığını ve türkülerin orijinal biçimde okunmadığından bahsetti. Sanatçı, “Şimdilerde bakıyorum birkaç türkü seslendirenler albüm yaptım diyorlar. Benim taş plaklarım, dünya kadar bantlarım var ve ben söylemeye çekiniyorum. Günümüzdeki sanatçılar türküleri bozuyor. Orijinalini söylemiyorlar. Türküler otantik söylenir. Batı müziğinden ek yaparak türküleri söylüyorlar. Olduğu gibi bozmadan söylenmesi gerekir. Şimdiki türkücülerde alt yapı eksikliği var. Türkü söylemek sanat işidir. TRT beni arayarak türkünün ismini verip Ahmet Bey bu türkü nasıl söylenir diye soruyor. Gurur kibir iyi bir şey değildir. Ben yaptım demeyeceksin ‘biz yaptık’ diyeceksin” dedi.

‘YAPMACIK SANATÇILIK OLMAZ’

Özel programlara giderek müzik hayatına devam edeceğini ifade eden Özdemir, “Bu memlekette herkes söyledi, çaldı. Bediha Akartürk, Nejla Erol, Nebahat Bayram gibi pek çok ismi ben yetiştirdim. Beni yetiştirenler de Muzaffer Sarısözen, Fahri Hoşses, Osman Özbekçi, Ahmet gazi Ayhan gibi üstatlar oldu.  Bunlar beni yetiştirdi arkamdan gelenleri de ben yetiştirdim. Sanatçılık kendinden gelmedikten sonra yapmacık sanatçılık yapılmaz. İçinden gelerek yapacaksın” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin ünlü sanatçılarından Barış Manço ve Zeki Müren’in sahne arkadaşı olduğunu ifade eden Özdemir, “Barış Manço’yla iyi bir arkadaşlığımız vardı.  Manço aslen Karamanlıdır. Zeki Müren’e çok şakalar yapardım ve Zeki abi sana şöyle böyle diyorlar dediğimde ‘ahlaksızlar’ derdi. Eskiden sanatçılar birbirlerine bağlılıkları vardı. Artık günümüzde böyle bir manzarayla karşılaşmamız mümkün değil, bağlılık kalmadı.” sözlerini kullandı.

AKYÜREK’E TEŞEKKÜR

 Usta sanatçı kendisine en çok Konya Büyük Şehir Başkanı Tahir Akyürek’in sahip çıktığını belirterek, “Hiçbir zaman beni kırmadı ve sık sık ilgilendi. Akyürek’e en samimi duygularımla teşekkür ediyorum” dedi. Konya’ya ilk defa müziği getiren sanatçılar arasında yer alan Ahmet Özdemir, “Yıllarca müziğe emek vermeme rağmen Konya bana gerekli değeri göstermedi. Ben bu duruma kırgın değilim ve Konya’yı seviyorum” şeklinde konuştu. Sami Gediz-Memleket

muzigin-duayeni-kor-ahmet’ten-turkuculere-sert-cikis1.jpg