Musul'u kurtarma operasyonu

Musul'u kurtarma operasyonu

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü İşbilir:- "Bugüne kadar koalisyon güçlerinin ve Irak merkezi hükümetinin DEAŞ'a karşı etkin bir mücadele vermediğine şahit olduk. Dolaysıyla bu operasyonun iyi niyetle kurgulandığına dair ciddi şüphelerimiz var. T

BURSA (AA) - VEDAT YÜCEBAŞ - Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması için başlatılan operasyona ilişkin olarak, "Bugüne kadar koalisyon güçlerinin ve Irak merkezi hükümetinin DEAŞ'a karşı etkin bir mücadele vermediğine şahit olduk. Dolayısıyla bu operasyonun iyi niyetle kurgulandığına dair ciddi şüphelerimiz var. Türkiye de bununla ilgili uyarılarını her fırsatta taraflara iletiyor." dedi.

İşbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sabah itibarıyla "Musul'u özgürleştirme operasyonu"nun başlatıldığını anımsattı.

Bu operasyonun çok önemli olduğuna vurgu yapan İşbilir, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar koalisyon güçlerinin ve Irak merkezi hükümetinin DEAŞ'a karşı etkin bir mücadele vermediğine şahit olduk. Dolayısıyla bu operasyonun iyi niyetle kurgulandığına dair ciddi şüphelerimiz var. Türkiye de bununla ilgili uyarılarını her fırsatta taraflara iletiyor. Operasyonda eğer Şii milisler veya içinde Şii terör örgütü unsurlarını barındıran Irak ordusu, Musul merkezine girerse büyük bir katliam olmasından endişe ediyoruz. Irak merkezi hükümeti, İran ve ABD'nin niyetlerini dillendiriyor. Musul'un Halep'e dönüşmemesi için kesinlikle Şii unsurlarının Musul merkezine girmesi engellenmeli. Terör örgütü veya terör, bir başka terör örgütüyle bertaraf edilemez. Musul operasyonunun başarısı olması için Türkiye'nin Başika'da eğittiği güçlerin etkin bir şeklide operasyona katılması, Musul'daki yerel güçlerle işbirliği halinde bu operasyonunu yürütülmesi şart. Aksi taktirde Iraklı aşiretlerden oluşan yerel direniş grupları, Musul'a müdahale eden Şii milislere karşı savaşacak, bu gruplar DEAŞ ile eş tutularak onlara karşı da operasyon yapılmasına sebep olacaktır. Yani Türkiye'nin uyardığı çok daha derin kanlı bir savaşın fitili ateşlenmiş olacaktır."

- "Bölge barışının anahtarı, Türkiye'dedir"

İşbilir, bölgeyi bugüne kadar terörize eden güçlerin, terörle mücadele adına diğer terör örgütlerini beslemekten vazgeçmemeleri halinde bölgedeki krizin daha da derinleşeceğine işaret ederek, Türkiye'nin de buna onay vermesinin, gerek kendi gerek bölge güvenliği açısından mümkün olmadığını bildirdi.

Türkiye'nin Suriye'de başarılı bir operasyon yürüttüğüne dikkati çeken İşbilir, "Fırat Kalkanı nasıl Suriye'de oyunları bozduysa, Irak'ta da benzer bir harekat Musul'da oynanmak istenen oyunu bozabilir. Bu anlamda Türkiye'nin planlarının hazır olduğunu tüm bölge halkı ve ilgili aktörler gayet iyi biliyorlar. Bölge barışının anahtarı, Türkiye'dedir. Suriye Suriyelilerin olduğu gibi Irak da Iraklılarındır. Türkiye'nin gerek Suriye gerek Musul'daki operasyonları hem tarihi bağları itibarıyla haklı ve meşrudur. Hem de uluslararası hukuka uygundur." diye konuştu.

İşbilir, Fırat Kalkanı Operasyonu'nun gerek koalisyon güçlerinin gerekse PKK'nın bölgedeki uzantılarının DEAŞ ile etkin mücadele etmediğini gösterdiğini ifade ederek, Türkiye'nin desteğiyle Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), DEAŞ ile çok daha başarılı bir mücadele verdiğini, Türkiye'nin bu politikasının da Suriye'deki oyunu bozduğunu belirtti.

Musul operasyonunun, yeni göçleri tetiklemesi ve insani yardım ihtiyacını doğurmasının kuvvetle muhtemel olduğunu vurgulayan İşbilir, "Bu anlamda en kötü senaryoya göre insani yardım hazırlıklarının yapılmasında zaruridir. Türkiye FETÖ virüslerinden arındıkça gerek içeride gerekse dışarıda terör örgütleriyle çok daha başarılı bir mücadele vermektedir. Bölgenin huzuru ve barışı, dış müdahalelerin bertaraf edilmesi, terör örgütlerinden temizlenmesi ve bölge ülkelerinin ortak bir barış formülü üretmesine bağlıdır." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :