Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Irak Müslüman Alimler Heyeti Şura Konseyi Üyesi Ani:"Ezidi gençlerin, DEAŞ'a mensup olduğu ya da onlara destek verdiği iddia edilen kişilerin evleri yıktığını gördük. Bunlar, Haşdi Şabi ve DEAŞ'ın ihlallerine benziyor""Bu milisler (Haşdi Şabi) Sünni halkl

İSTANBUL (AA) - MUHAMMED ŞEYH YUSUF - Irak'ta terör örgütü PKK güdümündeki Ezidi milis güçlerinin, Musul'un kurtarılmasından sonra kentte yaşayan Sünni halka intikam amaçlı eylemlerde bulunmasından endişe ediliyor.

Irak Müslüman Alimler Heyeti Şura Konseyi Üyesi Abdulhamid el-Ani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü DEAŞ'ın Musul'a girmesi ve Sincar'a doğru nüfuz alanını genişletmesinden sonra Ezidi gençler arasında bazı örgütlenmeler olduğunu belirtti.

"Sincar'ın geri alınmasından sonra bu güçler buraya girdiğinde bazı ihlaller yaşandı." diyen Ani, Ezidi güçlerin DEAŞ'ın kendilerine yaptıklarının intikamını alma duygusuyla hareket edebileceği yönünde belirtiler olduğunu söyledi.

Ani, PKK unsurlarının sızdığı Ezidi milis güçlerinin intikam amaçlı eylemleri hakkında şunları kaydetti:

"Ezidi gençlerin, DEAŞ'a mensup olduğu ya da onlara destek verdiği iddia edilen kişilerin evleri yıktığını gördük. Bunlar, Haşdi Şabi (Şii milis gücü) ve DEAŞ'ın ihlallerine benziyor. Ezidi milis gücü bu ihlalleri, Bağdat yönetimi tarafından tanınmaları ve DEAŞ'la mücadeleye katıldıkları bahanesiyle uluslararası koalisyondan aldığı destekle yapıyor."

- Haşdi Şabi'nin ihlalleri

Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin de daha önce Musul halkına yönelik tehdit içeren söylemlerde bulunduğuna dikkati çeken Ani, "Sistematik açıdan Haşdi Şabi'ye benzer unsurların savaşın içine girmesi nedeniyle bu sefer sorun öncekilerden daha büyük." ifadelerini kullandı.

Ani, Haşdi Şabi'nin amacına ilişkin, "Bu milisler, Sünni halkla ve devlet organlarıyla çatışma halinde ve halktan intikam almak istiyor. Hizbullah'ın Lübnan, Devrim Muhafızlarının İran tecrübesinde olduğu gibi ülkede söz sahibi olmak istiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Irak hükümetinin mezhepçi bir politika izleyip İran'la bağlantılı olan Şii milisleri teçhizatlandırdığına işaret eden Ani, "Bu milisler, Sünni köyleri tehcir ederken Şiileri koruyor. Bu durum Salahaddin ve Bağdat çevresinde yaşanıyor çünkü İran'ın projesi, bu illerin demografik yapısının değişmesi, Sünnilerin yurtlarından çıkarılması ve bazı bölgelerde sayılarının azaltılması üzerine kurulu." diye konuştu.

- Göçmenlerin durumu

Iraklı akademisyen ve Irak Müslüman Alimler Heyeti Şura Konseyi Üyesi Ani, Musul'dan beklenen göç dalgasıyla ilgili de yeterli hazırlık yapılmadığı görüşünü dile getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin Musul çevresinde inşa ettiği 60 bin kapasiteli 6 kampın göçmenlerin ancak yüzde 6'sını alabileceğini kaydeden Ani, "Kalan yüzde 94'e ne olacak? Bu kişiler, Felluce ve Enbar'dakiler gibi çöle mi terk edilecek?" diye sordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :