Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schaefer: - "Bu sadece büyük bir askeri operasyon değil, aynı zamanda Irak'ın yanı sıra DEAŞ karşıtı koalisyonun, yani bizim ve uluslararası toplumun, bu örgütün meydan okumasını kabul edemeyeceğimizi de gösterme çabası

BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun uluslararası toplumun, bu örgütün meydan okumasını kabul etmeyeceğini gösterme çabası olduğunu söyledi.

Sözcü Schaefer, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada Türkiye ile Irak arasında son günlerde yaşanan siyasi gerginliğe değinerek, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele kapsamında ülkelerin kapalı kapılar ardında hesaplaşmalara gitmelerini ümit etmediklerini dile getirdi.

Musul'a düzenlenen askeri operasyona Irak ordusunun da aylardan beri hazırlandığına işaret eden Schaefer, ''Bu sadece büyük bir askeri operasyon değil, aynı zamanda Irak'ın yanı sıra DEAŞ karşıtı koalisyonun, yani bizim ve uluslararası toplumun, bu örgütün meydan okumasını kabul edemeyeceğimizi de gösterme çabasıdır.'' dedi.

Irak hükümetinin Musul'u "DEAŞ belasından" kurtarma girişimini takdir ettiklerini belirten Schaefer, "Aynı zamanda söylememiz gerekir ki, ne peşmergeleri ne de Şii milisleri bu askeri çabaların merkezinde görüyoruz. Çünkü son günlerde bazı anlaşmazlıklar, örneğin Türkiye ile Irak arasında yaşanan siyasi tartışmalar da mezhepler ile ilgili ve etnik konularda ne kadar hassas davranıldığını gösterdi. Bu nedenle taraflardan, DEAŞ'a karşı mücadelede ortak mücadele edilmesi konusunda küçük bir teyit bekliyoruz. Ve kulisler ardında, DEAŞ'a karşı mücadele ile hiçbir ilgisi olmayan hesaplaşmaların yapılmamasını bekliyoruz." diye konuştu.

Schaefer, Musul operasyonu sebebi ile olası mülteci akınlarına karşı hazırlıklı olunması gerektiğini de ifade ederek, akınların ne zaman ve ne yöne olacağının bilinmemesinden dolayı bunun da zor olacağını söyledi.

Sözcü Schaefer, Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesi sonrası için Alman hükümetinin bu kentin yeniden imarı konusunda da hazırlıklar yaptığını kaydetti.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jens Flosdorff da 2 yıldan beri yaklaşık 10 bin peşmergeyi eğittiklerini ve silahlandırdıklarını ancak yeni bir silah yardımının şu aşamada düşünülmediğini açıkladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :