Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Irak Başbakanı İbadi:- "Musul operasyonları sırasında göç edenlerin sayısı halen beklenilenin altındadır"- "Haşdi Şabi yasasıyla devlet yasasına bağlı olanlarla bunun dışına çıkanlar ayırt edilecek"- "Ninova'da da yerel güçler var ve bunlar yöre halkından

BAĞDAT (AA) - Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul operasyonları sırasında göç edenlerin sayısının halen beklenilenin altında olduğunu söyledi.

İbadi, Bağdat'taki başbakanlık binasında yaptığı basın toplantısında, Haşdi Şabi yasasına ilişkin, "Bu yasayla, devlet yasalarına bağlı olanlar ile bunun dışına çıkanlar ayırt edilecek. Haşdi Şabi'ye hukuki statü verilmesi devlet dışına çıkan bir güç olmasını engelledi." dedi.

Musul operasyonuna da değinerek, "Musul operasyonları sırasında göç edenlerin sayısı halen beklenilenin altındadır." diyen İbadi, merkezi yönetime bağlı Göç ve Göçmenler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve IKBY arasında bunların barındırılmasın için işbirliği ve koordinasyon olduğuna işaret etti.

Musul'u "bir ve birleşik" kent olarak nitelendiren İbadi, "Askeri alanda başarılı olduk. Kurtarılmış bölgelerde sivil alanda da başarılı olmaya çalışıyoruz. Toplumsal barışın sığınmacıların evine geri dönmesinden önce yapılmasını önemli buluyoruz. DEAŞ'ın Musul ve diğer bölgelerde toplum üzerindeki tüm eserlerini uzlaşı ve kardeşlik projeleriyle silmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Irak'ın terör örgütü DEAŞ'la mücadelesinde tüm dünya ülkeleriyle işbirliğine hazır olduğunu ifade eden İbadi, Türkiye'nin eğittiği Ninova Muhafızlarının operasyondaki rolüne ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

"Irak'ta toprağını savunmaya destek veren herkes bizim için saygındır. Ninova'da da yerel güçler var ve bunlar yöre halkından oluşuyor. Bunlar operasyonlar sırasında orduya destek verebilir ve bunlara kurtarma sonrası araziyi kontrol etmede ihtiyaç duyarız."


























AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :