Musul Valisi Nuceyfi'nin, Görevden Uzaklaştırılması

Musul Valisi Nuceyfi'nin, Görevden Uzaklaştırılması

Musul Valisi Nuceyfi, kentin DAEŞ'in eline düşmesinde "ihmalkarlığı" olduğu iddiasıyla hakkında alınan karara tepki gösterdi- Nuceyfi:"Beni görevden uzaklaştıranlar, ülkeyi sınırdaş bir devletin kontrolüne verdi. Milislerin dilediğini yapmasına fırsat ve

ERBİL (AA) - Musul Valisi Esil Nuceyfi, Irak Parlamentosu'nun kendisini görevden almasına tepki göstererek, "Beni görevden uzaklaştıranlar, ülkeyi sınırdaş bir devletin kontrolüne verdi" dedi. 

Nuceyfi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde düzenlediği basın toplantısında "uzaklaştırma kararını", Musul idaresinin yok sayılması ve kentin viran olmasını isteyen güçlerin bir oyunu olarak nitelendirerek sert eleştirilerde bulundu. Vali Nuceyfi, "Bütün dünya şunu çok iyi biliyor: Musul ve Enbar'ın DAEŞ'in kontrolüne geçmesi, Irak yönetiminin Sünni Araplara yönelik uyguladığı yanlış siyasetinin bir sonucudur. Irak hükümeti, ılımlı Sünnileri tasfiye etmeyi ve şiddet yanlılarını da palazlandırmayı amaçladı. Uluslararası kamuoyu da Irak siyasetine hükmeden güçlerin propagandasına kulak asmıyor artık. Çünkü zararları hem Ortadoğu'da hem de dünyanın farklı bölgelerinde açıkça görüldü" şeklinde konuştu. 

Bazı güçlerin Musul halkının kendi iradesiyle çalışarak kentlerini kurtarmalarını istemediğini söyleyen Nuceyfi şunları aktardı:

"ABD'nin başkenti Washington'a ulaştığım ilk gün, Şii milisler bazı Sünni grupları da siyasi amaçlarına ikna ederek, Musul'u kurtarmak için açtığımız askeri kampları Şii milislerin kontrolüne vermemezi istedi. Ancak ben bunu reddettim. Bunun da görevden alınmamda ciddi bir etken olduğunu düşünüyorum." 

"Belki görevimi bir devlet yetkilisi olarak sürdüremeyeceğim. Rolümü bir savaşçı olarak sürdüreceğim" diyen Nuceyfi, "Musul halkının verdiği destekle vatanıma olan hizmetlerim devam edecek. Alınan bu karar beni iki açıdan mutlu etmiştir, birincisi: Vilayetler yasasına göre görevden uzaklaştırmamı gerektirecek hiçbir durum yoktur. İkincisi de beni seçen halkın iradesinin dışında bir merci tarafından görevden alınmış bulunuyorum. Bu göreve, Musul halkının oylarıyla seçildim, ancak Kanun Devleti üyeleri tarafından uzaklaştırıldım. Buna sebep olan şey de halkımın ve vatandaşlarımın yanında yer almamdır. En önemlisi de Şii milislerin yaptığını eleştirmem ve onların yaptığına rıza göstermemiş olmamdır" değerlendirmesinde bulundu. 

Kendisine karşı girişimde bulunanları "mezhepçi" ve "kindar" olmakla suçlayan Nuceyfi şunları kaydetti:

"Ninova ve Musul halkına söz veriyorum. Bu günden itibaren kentimizin kurtarılması için göstereceğim çabalar katlanacaktır. Belki yönetici olmayacağım, fakat Musul'un ve halkımızın kurtarılması için bütün gücümü ortaya koyacağım. Musul halkına söz veriyorum, o kent teröristlerden kurtarılacaktır. Mezhepçi ve kindar gruplara karşı mücadelemiz sürecektir. Ne olursa olsun kentimizi kurtaracağız."

Bundan sonra izleyeceği yol ilgili bir soru üzerine de Nuceyfi "Makam kavgası verecek biri değilim. Resmi yazı tarafıma ulaşana kadar Musul'un valisi olarak görüyorum kendimi. Daha sonra da görevimi birinci yardımcıma devredeceğim ve bir siyasetçi olarak hareket edeceğim. İl Meclisi ve Muttahidun Bloku, görevden alınmamla ilgili girişimlerde bulunacaktır şüphesiz" ifadelerini kullandı.

Parlamento bugün gerçekleştirilen oturumunda, Musul'un terör örgütü DAEŞ'in eline düşmesinde "ihmalkarlığı" olduğu gerekçesiyle Nuceyfi'yi görevden uzaklaştırmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı