Mustafa Asım Köksal vefatının 9. yılında anıldı

Mustafa Asım Köksal vefatının 9. yılında anıldı

Şair, mutasavvıf ve ilim adamı Mustafa Asım Köksal'ın vefatının 9'uncu yılı dolayısıyla, Kızlar Ağası Medresesi'nde anma programı gerçekleştirildi- Köksal'ın torunu Cüneyd Köksal:- "İslam Tarihi'ni yazdığı 20 sene boyunca sabah namazından yatsı namazına k

İSTANBUL (AA) - Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı'nın birlikte düzenlediği programla şair, mutasavvıf ve ilim adamı Mustafa Asım Köksal vefatının 9'uncu yılında anıldı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Kızlar Ağası Medresesi'nde gerçekleştirilen programın yönetimini TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı üstlendi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bıyıklı, Asım Köksal'ın hak ve hakikat davasına ömrünü adadığını belirterek, muhabbetli bir gönül ustası olduğunu ifade etti.

Bıyıklı, Köksal'ın İslam tarihini bugüne taşıyan önemli bir yazar olduğuna işaret ederek, "Büyük Arif'e his akrabalığı yapmış bir şair. Mutluluk çağının yiğit yüreklerinin muhteşem hayatlarını gönül mabedinin sırlı fanusunda damıtarak çağ vurgunu yemiş yorgun ruhlarımıza, kırgın bedenlerimize aşk olarak sunan zarif bir veli." dedi.


- "Enerjisini ve gayretini hiçbir zaman yitirmedi"

Köksal'ın torunu Asım Cüneyd Köksal ise dedesinin Hz. Muhammed'in hayatını, İslami tebligatını yazmak ve yaymak uğruna 85 yıllık ömrü boyunca hiç durmadan çalıştığını vurguladı.

Dedesinin her sohbetinde Hz. Muhammed'den ve sahabilerden örnekler verdiğini aktararak, şunları anlattı:

"Resulullah'tan bahsettiğinde çok vakur bir ifadeye bürünürdü. O'nun ahlakıyla ahlaklanmış olup daima güler yüzlü ve hoşsohbet idi. Uzun ve bereketli ömür yıllarında devamlı çok yoğun bir tempoyla çalıştı. İslam Tarihi'ni yazdığı 20 sene boyunca sabah namazından yatsı namazına kadar, zaruri ihtiyaçları hariç hiçbir mola vermeksizin eserinin yazımını sürdürdü. Bana örnek olması için çalışmalarında karşılaştığı güçlüklerden ve bunları aşmakta gösterdiği azimden söz eder, bazen bir kelime için saatlerce uğraştığını, bazı defalar sabahtan akşama kadar yalnızca birkaç satır yazabildiğini söylerdi. Bütün kitaplarını kendisi daktilo ederdi, her türlü meselesiyle bizzat kendisi meşgul olurdu. Yardımcısı ve asistanı yoktu. Bir gün bana, eğer yardımcıları bulunsaydı daha tasarladığı birçok şeyleri yazabileceğini söylemişti. Bu enerjisini ve gayretini hiçbir zaman yitirmedi."

Programda ayrıca Prof. Dr. Turan Koç ve Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan da Asım Köksal'ın ilim dünyasına olan katkılarını ele aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :