“Müslümanın Yarınları Yoktur”

“Müslümanın Yarınları Yoktur”

Hacı Veyiszâde Mustafa Kurucu Hoca Efendi’nin torunu Mustafa Koruyucu, HİSDER’de “Hâ-Mîm surelerini yorumlayarak “Müslüman anını yaşayan adamdır. Yarınları yoktur Müslümanın” dedi.

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Pazartesi Sohbetleri’nde, Kur’an-ı Kerim tilavet edildi ve tefsir sohbeti yapıldı. Çad’lı hafız Adem Haday Khalil güzel sesiyle Hucurat Sûresinin son âyetlerini okuduktan sonra  tefsirde Hacı Veyiszâde Mustafa Kurucu Hoca Efendi’nin torunu Mustafa Koruyucu, İslâm dünyası ile Müslümanları yakından ilgilendiren “Hâ-Mîm” ile başlayan sureleri yorumladı.  Mümin (Gâfir), Fussilet, Zühruf, Duhan, Casiye, Ahkaf ve son olarak Şûra suresini tefsir eden Mustafa Koruyucu, konuşmasına “Cenab-ı Hak bizden sonra evlatlarımıza helal lohepsini bkmalar götürebilmeyi lütfetsin. Dualar lütfetsin inşallah. Hayırlı ahlâklar lütfetsin. Efendimiz (s.a.v.)buyuruyor ki, “Anne ve babanın evladına bırakacağı en güzel miras güzel ahlâktır.” duasıyla başladı.

muslumanlarin-(1).jpg

“SİZ ALLAH’A DİN Mİ ÖĞRETİYORSUNUZ?”

Koruyucu, anlatacağı konuyu, Hucurat suresinin son üç ayetini şu şekilde yorumlayarak özetledi: “Siz Allah’a din mi öğretiyorsunuz? Allah, yerde ve göklerde ne varsa hepsini bilmektedir. Müslüman olduklarını senin başına kakıyorlar. De ki onlara; Müslüman olmanızı başımıza kakmayın, minnet etmiş gibi davranmayın. Bilakis Allah, size hidayete erdirmekle, Müslüman kimliğini taşımanıza müsaade etmekle Allah sizi borçlandırmıştır. Hayat nimetinin üzerine birde İslam nimetini koyarak Allah’a olan borçluluğunuzu artırmış oldunuz. Allah bilir, siz bilmezsiniz. En doğruyu, sizin hakkınızdaki en hayırlı olanı Allah bilir, siz bilmezsiniz.”  Hâ-Mîm’in ne anlama geldiğini bilmediğini, Cenab-ı Hakk’ın da bildirmediğini ifade eden Koruyucu, ashab-ı kehf ile ilgili sadece “Onlar Rablerine inanmış gençlerdi. Rabbimiz Allah dediler ve yürüyüverdiler. Kıyama kalktılar. Bizde onların kalplerini birbirlerine kenetlenmiş tek kalp haline getirdik. Doğruyu tesbit ederken hep birlikte tesbit ediyorlardı” bilgisinin bildirildiğini söyledi.

“HAYATIN MERKEZİNDE ALLAH VARDIR”

Kıyametin ne zaman kopacağı ve gayb konusunda ne peygambere, ne de cebraile Allah tarafından bir bilgi verilmediğini ifade eden Koruyucu, Cenab-ı Hakk’ın bilmemiz gerekenleri Kur’an’la, Sünnet’le ve İcma’yla bildirdiğini belirtti. Kur’an’ı Kerim’in mübîn (apaçık)bir kitap olduğunu ve dilinin de Arapça olduğunu söyleyen Koruyucu, “Allah kimdir?” sorusuna cevaben “Allah bir benzeri olmayandır. O işiten ve görendir” cevabını verdi. Kulun Allah’a, Allah’ın da kula benzetildiğini ve bunu da hıristiyanlık ile yahudilikte görüldüğünü kaydeden Koruyucu, Müslümanlara “Hayatın merkezinde Allah vardır. Bu sebeple hayatınızın merkezine Allah’ı koyunuz. Hayatın merkezine Allah’ı koymak; bu İslâm. Hayatın merkezine çoğunluğu koymak; bu cumhuriyet! Hayatın merkezine kavimleri koymak; bu nasyonalizm!” diye seslendi.

muslumanlarin-(2).jpg

“MÜSLÜMANIN YARINLARI YOKTUR”

Sohbetine “Müslüman anını yaşayan adamdır. Yarınları yoktur Müslümanın” diyerek devam eden Koruyucu, Müslümanın bir gurbetçi gibi olduğunu belirterek Allah’a teslimiyet ile kulluğun yarınlara bırakılmayacağını söyledi. Koruyucu, Konya’nın son tescilli ve resmî muhaddisinin ise, “Kapu Camisinde makamı olan Hacı Veyiszade Mustafa Efendi (rahmetullahi aleyh)’dir” dedi.

Meram Uluslararası Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbet, Fas’lı hafız Osman Rıdvan’ın değişik bir makamla okuduğu aşr-ı şerif’le sohbet son buldu. İki hafıza, dernek adına teşekkür plaketleri takdim edildi. HİSDER Başkan Yardımcısı Mustafa Dündar ile Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Mustafa Koruyucu Hoca’ya hediye takdim ettiler.