"Müslüman Gençliğin Durumu" Uluslararası Konferansı

"Müslüman Gençliğin Durumu" Uluslararası Konferansı

İİT Gençlik Günü kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen konferansın sonunda, "Müslüman Gençliğin Durumu Raporu" açıklandı - Büyükelçi İskenderov: - "İnanıyorum ki, 500 milyonluk genç nüfusun karşı karşıya kaldığı endişe verici tehditlere karşı geliştiril

İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Günü kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen "Müslüman Gençliğin Durumu" Uluslararası Konferansı'nın sonuç raporu açıklandı.

Conrad Otel'de Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve çok sayıda İİT üyesi ülkenin gençlik ve spor bakanının katılımıyla gerçekleştirilen uluslararası konferansın, İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) tarafından ortak bir çalışma ile yazılan sonuç raporu, kamuoyuyla paylaşıldı.

Söz konusu alanda yapılan ilk ve en kapsamlı çalışma olması sebebiyle büyük önem taşıdığı belirtilen raporda, dünya genelindeki genç nüfusun yaklaşık yüzde 30'unun İİT üyesi ülkelerde yaşadığı aktarıldı.

Müslüman 500 milyonun üzerinde gencin durumunu ortaya koyan raporda, bu gençlerin okuma yazma oranlarının diğer yaş gruplarının üzerinde olmasına rağmen, dünya ortalamasının altında olduğuna işaret edildi.

Raporda, İİT üyesi ülke gençlerinin okuma yazma oranının yüzde 85, İİT üyesi olmayan ülkelerin yüzde 93 olduğuna dikkat çekildi.

İİT ülkelerinin ekonomik stabiliteyi sağlayabilmek için 2012-2020 yılları arasında her yıl 9,2 milyon yeni iş oluşturması gerektiği belirtilerek, stabilitenin devamı için 2035 yılına kadar her 5 yıllık periyot için ekstra 5 milyon yeni iş oluşturulması gerektiği vurgulandı.

- "İİT üyesi ülke gençlerinin işsizlik oranı yüzde 16"

Gençlerin iş gücüne katılım oranlarının, kısmen mesleki ve örgün eğitime daha uzun zaman ayırması nedeniyle, 2015 yılında yüzde 53,3 iken 2016'da yüzde 45,8'e düştüğü bildirilen raporda, bu düşüşün başlıca nedeninin ekonomik durgunluk olduğu aktarıldı.

Raporda, genç kadınların iş gücüne katılma oranlarının erkek meslektaşlarınınkinden yaklaşık yüzde 24 daha düşük olduğu ve bunun da ciddi cinsiyet eşitsizliklerini yansıttığı kaydedildi.

Dünyadaki işsizlik oranının ortalama yüzde 12,28 olduğu anlatılan raporda, İİT üyesi ülke gençlerinin işsizlik oranının dünya ortalamasına kıyasla hayli yüksek kalarak yüzde 16 olarak belirlendiğine dikkat çekildi.

Raporda, gençlerin siyasi yaşama entegrasyonunun dünya ortalamasının yüzde 30 altında kaldığı belirtildi.


- İskenderov: "Türkiye ve Azerbaycan'ın büyük desteğini gördük"

Panelin sonunda AA muhabirine açıklama yapan Büyükelçi Elşad İskenderov, başarılı ve hedef sahibi kurumlardan İKGF’nin de haset ve kıskançlık duygularından kaynaklanan engellemelerden nasibini, diğer başarılı kurum, girişim ve inisiyatifler gibi aldığını ve almaya devam ettiğini dile getirdi.

Müslüman gençliğe ait bir uluslararası dayanışma platformunun kurulmasına çeşitli sebeplerden karşı çıkanların zaman zaman İKGF’nin önünü kesmeye yönelik ciddi çaba harcadığını belirten İskenderov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Faaliyetimizin her bir ciddi aşamasında algı operasyonlarından tutun, bilinçli şekilde üretilen yanlış haberlere dek, itibar sarsmaya yönelik, siyasi tehditler de dahil olmak üzere çeşitli engellerle karşılaştık. Ayrıca siyasi yıldırmalar da bu engellere en güzel örneklerdendir. En son, İİT ülkelerinin ortak gençlik vizyonu oluşturduğu son Gençlik Spor Bakanları Konferansı öncesi, bazı ülkeler, prosedür bahanelerini öne sürerek, ortak eylem planı ve koordinasyon mekanizması tekliflerimizin kabul edilmemesi için kulis yaptılar. Tabii ki bütün bu engelleme ve zorluklar karşısında, İİT’yi Müslüman ülkelerin güçlü ve rekabetçi bir uluslararası kurumu haline getirmek için büyük emek veren, İKGF-Dİ'ye ev sahipliği yapan Türkiye’nin büyük desteğini gördük. Aynı zamanda İKGF’nin kuruluş genel kurulu da dahil olmak üzere, birçok etkinliğine ev sahipliğini yapan Azerbaycan’ın büyük desteğini gördük. Bu sebeple İKGF-Dİ'nin bu iki ülkenin stratejik vizyon sahibi liderleri tarafından resmi olarak açıldığı 3 Eylül tarihinin 'İİT Gençlik Günü' olarak seçilmesi tesadüf değildir."

İskenderov, tüm suni sorunların kararlılıkla aşılacağına inançlarının tam olduğunu söyleyerek, "İnanıyorum ki, 500 milyonluk genç nüfusun karşı karşıya kaldığı endişe verici tehditlere karşı geliştirilen kapsamlı politikalar ve aksiyonlara ihtiyaç olduğuna dair Müslüman dünyanın sahip olduğu sağduyu ve bilinç, bundan sonra da sinsi kulis çalışmalarına ve algı operasyonlarına taviz vermeyecektir." değerlendirmesini yaptı.


- "Referandum, Müslüman gençliğin geleceğini tehlike altına atmaktadır"

"Her başarılı girişimin önüne engel çıkarma geleneği bırakmalıyız." diyen İskenderov, şöyle devam etti:

"Tarih boyunca kadim kültürlere ve en köklü medeniyetlere ev sahipliği yapan coğrafyamızın son 150 yıldır yaşadığı çöküntüler ve yılgınlıklar, beraberinde bazı kötü hasletlerin ve komplekslerin ortaya çıkmasına da ne yazık ki sebep olmuştur. Bu komplekslerin en başında gelenlerinden biri de her başarılı girişimin önünün, dışarıdan kışkırtma ve vizyon darlığından kaynaklanan sebeplerle bir şekilde önünün kesilmeye çalışılması teşebbüsleri olmuştur."

İskenderov, bu durumu en ufak girişimlerden en büyük atılımlara kadar neredeyse her seviyede gözlemlediklerini anlatarak, "Örneğin Türkiye’nin bölgesinde büyük bir sorumluluk duygusuyla üstlendiği istikrar sağlama, barışı ve birlikteliği tesis etme rollerini gerçekleştirmek için attığı her adımı engellemek için önüne suni sorunlar bilinçli bir şekilde, iç ve dış mihraklarca çıkartılmaktadır. Son günlerin bölgemiz açısından en önemli gündem başlıklarından biri olan Kuzey Irak referandumu da tam olarak bu durumun neticesidir. Referandum, Türkiye’nin birleştirici siyasetine karşı hali hazırda parçalanmış olan 'Müslüman Dünya'nın daha da küçük parçalara bölünmesini hedeflemekte, Müslüman gençliğin geleceğini tehlike altına atmaktadır." şeklinde konuştu.


- "İİT Gençlik Günü"

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Forumu (İKGF) 3 Eylül 2006 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen açılış töreniyle kuruldu. Bu günün "İİT Gençlik Günü" olarak ilan edilmesi yönünde alınan IKGF Yönetim Kurulu Kararı çerçevesinde, gerekli diplomatik süreçler başlatıldı ve 44. İİT Dışişleri Bakanları Konferansı'nda onaylandı.

Bu doğrultuda, İİT Gençlik Günü programları kapsamında, Müslüman gençliğin ortak değerler ışığında paydaşlık bilincinin arttırılması, uhrevi duyguların geliştirilmesi ve kadim İslam kültürünün Müslüman gençler tarafından küresel ölçekte büyük bir beraberlikle doğru bir şekilde duyurulması hedefleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :