MÜSİAD, TİCARET KERVANINI YAŞATIYOR

MÜSİAD, TİCARET KERVANINI YAŞATIYOR

MÜSİAD Konya Şubesi, tarihi mirasımıza sahip çıkmak amacıyla Geçmişten Geleceğe Ticaretin Gelişimini temsili olarak “Mâzi’den Âti’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü” programını gerçekleştirdi.

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen “Mâzi’den Âti’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü” programı Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı’nda gerçekleştirildi. Programa Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, ve çok sayıda MÜSİAD Üyesi katıldı.  Dört deve ve 4 atla yola çıkan kervan Beyşehir yolu üzerinden tarihi Kuruçeşme Kervansarayı'na yürüdü. Kervanı Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek karşıladı. Deve kervanında ihraç edilen ürünler Vali Canbolat’a ve Akyürek’e verildi.

dsc_4751.jpg

Mâzi’den Âti’ye Ticaret Kervanı yürüyüşü hakkında açıklamalarda bulunan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, “Geçmişte olduğu gibi bugünde Ticaret insanların en önemli uğraşlarından biridir. Ticaretin daha kolay yapılabilmesi için geçmiş yıllarda yapılan birçok çalışmayla günümüz ticaret anlayışı ortaya çıkmıştır. Anadolu coğrafyasında hüküm süren Selçuklu ve Osmanlı Devletleri ticareti daha iyi şartlar altında sürdürmek için o günün şartlarında önemli çalışmalar yapmıştır. Bunların başında ise; ulaşım ve konaklama imkânlarının kısıtlı olmasından dolayı ticaret kervanlarının konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları için işlek ticaret yolları üzerine büyük hanlar ve kervansaraylar inşa etmişlerdir. İşlek ticaret yolları üzerinde yapılan kervansaraylarda yolcuların hayvanları ile birlikte üç gün parasız kalma ve vakfiyelerindeki tarifeye göre yemek hakkı vardı. Bizde bu tür gelenekleri yaşatıyoruz. Kuruçeşme Hanımızda, MÜSİAD Konya Şubesi olarak tarihi değerleri yaşatmak ve mirasımıza sahip çıkmak için önümüzdeki dönemlerde de bu tür organizasyonlara devam edeceğimizi duyurmak isterim” ifadelerini kullandı.

 

Ahilik konusuna da değinen Şimşek, “Ahilik geleneğine sahip Anadolu girişimcisi olarak bizler Ahilik kavramını, sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şekli, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültür olarak görüyoruz” dedi.

 

dsc_4746.jpg

KONYA LOJİSTİK MERKEZİ’NDE ARTIK SONA GELİNMELİDİR

Ticaretle ilgili bir kısım sorunların yaşandığını da ifade eden Şimşek, konuşmasında şunları kaydetti:

“Geçmişte olduğu gibi günümüzde de sanayicilerimiz, tüccarlarımız ve girişimcilerimiz ticaretle ilgili birçok noktada sorun yaşamaktadır. Özellikle günümüz ticaretinin önemli bir kısmı deniz yoluyla sağlanmaktadır. Şehrimizin denizlere uzaklığı ve liman bağlantısının bulunmaması Konyalı sanayicilerimiz için önemli bir eksikliktir. Şehrimizin bu eksikliği biran önce giderilmelidir. MÜSİAD Konya Şubesi’nce hazırlanan ve devlet yatırımı kapsamına alınarak çalışmalarına başlanan Konya sanayisi için hayati öneme sahip olan Konya Lojistik Merkezi’nde artık sona gelinmelidir. Türkiye’ye alternatif bir Marmara kazandıracak olan Konya, Karaman, Mersin Ekonomi ve Sanayi Koridorunun temelini oluşturacak, yük ve yolcu taşınacak olan hızlı tren projesinin denizi görmesini beklemekteyiz. Proje tamamlandığı takdirde Konyalı sanayicilerimiz ürettiği ürünleri daha hızlı ve daha düşük maliyetle limanlara ulaştırabilecek ve uluslararası rekabet şartlarında elleri güçlenecektir”  Sami Gediz - Memleket