MÜSİAD temmuz ayı SAMEKS verileri

MÜSİAD temmuz ayı SAMEKS verileri

SAMEKS Bileşik Endeksi, temmuz ayında bir önceki aya göre 5,3 puan azalarak 47,9 puana geriledi

İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS) temmuz ayında bir önceki aya göre 5,3 puan azalarak 47,9 puana geriledi.

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in temmuz ayı sonuçları açıklandı.

SAMEKS Bileşik Endeksi temmuz ayında bir önceki aya göre 5,3 puan azalarak 47,9 puana geriledi. Endekste gözlenen bu azılış, hem sanayi sektörü hem de hizmet sektöründeki azalmadan kaynaklandı. Hizmet sektörünün bütün alt endekslerinde azalma görülürken, sanayi sektöründeki stok ve istihdam endekslerindeki artış SAMEKS Bileşik Endeksi'nin daha da düşmesini engelledi.

SAMEKS Sanayi Endeksi temmuz ayında bir önceki aya göre 5,2 puan azalarak 51,3 seviyesine geriledi. Alt endekslerden satın alımda 6,2 puan, yeni siparişte 5 puan, üretimde 10,2 puan ve tedarikçilerin teslim süresinde 1,1 puan olarak gözlenen azalışlar, sanayi sektörünün hız kaybetmesinin en önemli belirleyicileri oldu. Temmuz ayında sanayi sektöründeki üretim, yeni sipariş, satın alım ve tedarikçilerin teslim süresi gibi alt endekslerdeki azalışa karşın stok ve istihdam alt endekslerindeki artış Sanayi Endeksi'ni 51,3 puan seviyesinde tuttu. Bütün bunlara rağmen, SAMEKS Sanayi Endeksi, 50 baz puanının üzerinde yer almaya devam ederek, sanayi sektöründe ekonomik açıdan görünümün pozitif olduğuna işaret etti.

SAMEKS Hizmet Endeksi ise 2016 yılı temmuz ayında, bir önceki aya göre 5,4 puan azalarak 46,5 değerine indi. Alt endekslerden iş hacmindeki 8,8 puan, satın alımdaki 6,2 puan, stoklardaki 2 puan, tedarikçilerin teslimat süresinde 3 puan ve istihdamdaki 1,8 puan olarak görülen azalışlar, hizmet sektörünün 50 baz puanın altında (46,5 puan) kalmasına sebep oldu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :