MÜSİAD Girişimci Kadınlar Zirvesi

MÜSİAD Girişimci Kadınlar Zirvesi

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu:- "Kız çocuklarının eğitimden alıkonulmasının en önemli nedeni, ev içi hizmet ve ailenin ekonomik ya da sosyal nedenlerden kaynaklı bir problemi olduğunda, feda edilen kız çocuğunun eğitimi oluyor"- " Hem

İSTANBUL (AA) - Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, kız çocuklarının eğitimden alıkonulmasının en önemli nedeninin ev içi hizmet olduğunu, ailenin ekonomik ya da sosyal nedenlerden kaynaklı bir problemi olduğunda da kız çocuklarının eğitiminin feda edildiğini söyledi.

Ramazanoğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Girişimci Kadınlar Zirvesi gala yemeğinde yaptığı konuşmada, girişimciliğin çok önemli bir konu olduğunu vurguladı.

Kadının güçlenmesi, girişimciliği ve ilerlemesinin temelinde eğitimin bulunduğunu belirten Ramazanoğlu, "Bundan 15 yıl önce kadınlarımızın ve kız çocuklarımızın okur-yazar olma oranı yüzde 80'lerin altındaydı. Hala okuma-yazması olmayan kız çocuklarımız, kadınlarımız vardı. Bu kadınlarımıza büyük büyük laflar söyleyip, büyük büyük hedefler göstermenin anlamı yoktu. Çünkü en basit önündeki bir şeyi okuyup, o basamağı geçemiyordu kadın." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın, kızlar ve kadınların okuma-yazma öğrenmesine ön ayak olduğunu dile getiren Ramazanoğlu, 15 yıl sonunda gelinen noktada kadın ve kızların okur-yazar oranının yüzde 96'ya ulaştığını, geri kalmış ülkelere de bu başarının model olduğunu anlattı.

Hem erkek hem de kız çocuklarının 12 yıllık temel eğitimi tamamlanması gerektiğini ifade eden Ramazanoğlu, "Bu 12 yılı tamamladığımız zaman neler mi olacak? Kız çocukları 12 yıl eğitimde kaldıkları için, erken evlendirmeler yani çocuk gelinler dediğimiz sosyal problemi halletmiş olacağız. Çünkü 7 yaşında okula başlayan bir kız çocuğu 18 yaşında temel eğitimi bitirdiğinde, ister üniversiteye devam eder, ister bir iş sahibi olur, isterse evlenir ama artık bağımsız bir kişidir. Aynı zamanda güçlenmiş bir kız çocuğu olacak. Evde maruz kaldığı ihmal, istismar gibi birçok şeylere karşı da korunmuş olacak. Kız çocuklarının eğitimden alıkonulmasının en önemli nedeni, ev içi hizmet ve ailenin ekonomik ya da sosyal nedenlerden kaynaklı bir problemi olduğunda, feda edilen kız çocuğunun eğitimi oluyor." diye konuştu.


- Kadın girişimciler için yeni proje

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da kadınların iktisadi hayata katılımını arttırmak, sahip oldukları işletmeleri büyütmelerini sağlamak ve rekabet ortamında ihtiyaç duydukları enformatik desteği vermek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Melek Danışmanlık Projesi'ni tasarladıkladıklarını söyledi.

Türkiye'de yıllık cirosu 1 milyon lirayı aşan kadın işletmelerinin, tüm işveren şirketlere oranının yalnızca yüzde 3 olduğunu anlatan Olpak, şunları söyledi:

"Bu oran bize, kadınların ekonomideki varlığını arttırmak için çalışmaya, öncelikle sahip oldukları şirketlerin geliştirilmesi yönünde çalışılması gerektiğini gösterdi. Melek Danışmanlık Projesi ile alanında uzman danışmanlar, kadın girişimcilere, ekonominin birçok alanında, ücretsiz danışmanlık desteği sağlayacak. Uygulamayı önce pilot bölge olarak seçilecek illerde başlatacağız. Buralarda kadın girişimcilere genel muhasebe, finans yönetimi, borçlanma, maliye muhasebesi, imalat süreçleri, imalat maliyet muhasebesi, işçi hakları ve mevzuatlar, iş hukuku, ticari hukuk, pazarlama stratejileri ile satış stratejileri ve teknikleri konularında danışmanlık hizmeti vereceğiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızla koyduğumuz hedeflere ulaşmak üzere çalışacağız. Melek Danışmanlık Projesi ile yıllık cirosu 1 milyon lirayı aşan kadın işveren şirketlerinin oranını, 5 yıl içerisinde, yüzde 15’ler düzeyine çekmeyi hedefliyoruz."

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Gülten Durdu da son yıllarda önemli şirketlerin üst yönetimlerine kadınların gelmesinin, kadınların iş hayatındaki yerini ve önemini çok net bir şekilde gösterdiğini ifade etti.

Kadın girişimcilerin sayısının artmasının, kadınların ekonomiye sağladıkları katkının somut bir göstergesi olduğunu belirten Durdu, "Ama mevcut durumu yeterli görmüyorum. Kim söyleyebilir kadınların iş hayatında hak ettikleri değeri gördüğünü? Son yıllarda çok güzel adımlar atıldı fakat yürüyecek çok yolumuz var. MÜSİAD olarak kadın girişimcilere destek vermeye, ülkemizin yeni Türkiye hedeflerine ulaşmasında kadınların iş gücüne katılımının büyük önem arz ettiğini anlatmaya gayret ediyoruz. Kadınların potansiyelini en üst seviyede kullanmalarına odaklanmış durumdayız. Çünkü biliyoruz ki kadınlar olmadan olmaz." diye konuştu.

MÜSİAD Girişimci Kadınlar Zirvesi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :