MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:

"İsrail ile imzalanan anlaşma ve Rusya’ya gönderilen mektupla dış politikamızda atılan önemli adımları, uluslararası sahada küresel ağlar ören bir iş adamları derneği olarak memnuniyetle karşılıyoruz"

İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, İsrail ile imzalanan anlaşma ve Rusya’ya gönderilen mektupla dış politikada atılan önemli adımları, uluslararası sahada küresel ağlar ören bir iş adamları derneği olarak memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Türkiye'nin İsrail ve Rusya ile ilişkilerine yönelik yazılı açıklama yapan Olpak, 27 Haziran'ın Türkiye'nin dış politikası açısından son derece önemli iki gelişmeye sahne olduğunu bildirdi.

Olpak, şunları kaydetti:

"İsrail’le imzalanan anlaşma ve Rusya’ya gönderilen mektupla dış politikamızda atılan önemli adımları, uluslararası sahada küresel ağlar ören bir iş adamları derneği olarak memnuniyetle karşılıyoruz. Bu gelişmelerden Türkiye dış politikasında, ülke menfaatlerinden taviz verilmeden yeni bir dönemin başladığının işaretlerini alıyoruz. Zorlu bir coğrafyada devraldığı tarihsel mirasın gereğini yerine getirmeye çalışan Türkiye'nin, Başbakan Binali Yıldırım'ın da değindiği üzere dış politikasında ‘Dostlarını artırmaya ve düşmanlarını azaltmaya’ ihtiyacı vardır."

Olpak, İsrail ile 2013 yılından bu yana sürdürülen görüşmelerden sonra bölgenin iki önemli ülkesi arasında imzalanan anlaşmanın, enerji projeleri dahil olmak üzere ekonomik ilişkilerin gelişiminin de önünü açacağına dikkati çekti.

"Bu anlaşmanın İsrail'in tarihinde ilk defa bir devletten özür dilemesinin yanı sıra bir başka önemli yanı, İsrail’in Türkiye'nin Gazze'deki insani duruma müdahalesini ve Mavi Marmara şehitlerinin ailelerine tazminat ödemeyi kabul etmesidir." değerlendirmesinde bulunan Olapk, bu çerçevede Türkiye'nin Gazze'de yapacağı konutlar, dostluk hastanesi, elektrik ve su projeleri ile Cenin Sanayi Bölgesi gibi projelerin, Filistin halkının geleceği için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Olpak, diğer taraftan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya gönderdiği mektupla Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılacağına inandığını, Rusya ile ticari ilişkilerin boyutunun ve tarihinin, Türkiye kadar Rusya için de son derece önem arz ettiğini belirtti.

Her iki ülkenin iş adamlarının karşılıklı olarak Türkiye ve Rusya'daki ticari ve yatırım ilişkilerinin göz ardı edilemeyecek kadar büyük olduğuna dikkati çeken Olpak, şu görüşleri de paylaştı:

"Yaşanan talihsiz uçak krizi, bu ilişkileri maalesef olumsuz etkilemiştir. MÜSİAD olarak Rusya ile ilişkilerimizin orta vadede çözüme kavuşacağı konusundaki öngörümüzü krizin başlarında dile getirmiştik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektupla uçak krizinden bu yana sorunlu seyreden Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılacağını ümit ediyor ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın 6 ay içinde yaşananlarla ilgili olumlu açıklamaları ve perşembe günü yapılacak telefon görüşmesi son derece önemlidir. İş dünyası olarak Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın yaklaşımlarıyla Türkiye-Rusya ilişkilerinde yakın zamanda karşılıklı bir uzlaşıya varılması yönünde yaşanan gelişmeleri olumlu buluyor, ülkemizin uluslararası menfaatlerini gözeterek hızlı ve yeni adımların atılmasını bekliyor ve destekliyoruz."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :