MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:

"Dileğimiz ve temennimiz geçtiğimiz günlerde Merkez Bankasının yapmış olduğu, bize göre beklentilerimizin altında kalan 50 baz puanlık indirimin bundan sonraki süreçte de beklentileri karşılayacak şekilde devam etmesi olacak"

BURSA (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "Dileğimiz ve temennimiz geçtiğimiz günlerde Merkez Bankasının yapmış olduğu, bize göre beklentilerimizin altında kalan 50 baz puanlık indirimin bundan sonraki süreçte de beklentileri karşılayacak şekilde devam etmesi olacak" dedi.

Olpak, MÜSİAD Bursa Şubesinin 18'inci Olağan Kongresinde yaptığı konuşmada, 2014 yılının küresel ölçekte birçok siyasi, ekonomik belirsizlik ve durgunlukla geçirildiğini söyledi. 

Özellikle avro bölgesindeki durgunluk, ABD'nin faizlerle ilgili nasıl bir karar vereceğine yönelik beklentiler, Rusya-Ukrayna-Kırım üçgenindeki siyasi gerginlik ve onun ekonomik yansımaları ve güneyde ise akan kanın ekonomiye yansımalarının olduğunu anlatan Olpak, dünyada bu gelişmeler yaşanırken Türkiye'nin de 2014 yılına Gezi olaylarından başlayan 17-25 Aralık dalgasının ilk sıcaklığıyla girdiğini ifade etti. 

Olpak, ayrıca iki önemli seçim yaşandığını belirterek, "Bunların sonucu itibarıyla bakıldığında üç çeyreklik büyümenin toplamında aslında istediğimiz hedeflerden geri kaldığımızı da burada belirtmek şartıyla 20 çeyrektir de üst üste büyüyen bir ekonomiyle karşı karşıyayız. Bugün 'Avrupa'da acaba üst üste küçülmelerin yaşanması ne zaman durdurulabilecek' tartışmalarının yapıldığı bir süreçte bunun son derece önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 

- Merkez Bankasının faizle ilgili uygulamaları

Büyümenin, beklentilerin altında olmasının elbette farklı sebepleri olduğuna dikkati çeken Olpak, şöyle devam etti: 

"Bunların içinde kamu ve özel sektör yatırımlarındaki düşüşün son derece önemli olduğunu da ifade etmek isterim. 2014'ün ilk çeyreğinde yüzde 1,1 ve ikinci çeyreğinde yüzde 3,6 özel sektör yatırımlarında bir azalma yaşadık. Üçüncü çeyrekte ise bir artış yaşanamadı. Farklı sebeplerin içerisinde bir tanesinin ocak ayında, yani bundan 12 ay önce yaşadığımız faiz artışının etkili olduğunu düşünüyoruz. Çokça  konuştuğumuz ve tartıştığımız alanlardan birisi, Merkez Bankasının faizle ilgili uygulamaları. Dileğimiz ve temennimiz geçtiğimiz günlerde Merkez Bankasının yapmış olduğu, bize göre beklentilerimizin altında kalan 50 baz puanlık indirimin bundan sonraki süreçte de beklentileri karşılayacak şekilde devam etmesi olacak."

-Cari açık

Olpak, Türkiye'nin toplam ihracatının 2014'te, bir önceki yıla göre yüzde 3,9'luk artışla 157,7 milyar odalara ulaştığını belirtenrek, şunları kaydetti:

"İhracat artışı kadar bizi ilgilendiren bir başka husus da ithalatımızda 3,7'lik, neredeyse ihracat artışı kadar aynı mutlak değere karşı gelen bir azalmanın olmasıydı. İthalatımız da 242,2 milyar dolar oldu. Bütün bunların sonucunda çokça konuştuğumuz ve 2013 yılında 65 milyar dolarla kapattığımız cari açık, henüz elimizde 11 aylık rakamlar olmakla birlikte muhtemelen 20 milyar dolarlık bir azalmayla 45 milyar dolar olarak gerçekleşecek."

Olpak, aralık ayında üyeleriyle yaptıkları bir anketin sonuçlarına da değinerek, "Üyelerimize 2014 yılını nasıl geçirdiklerini ve 2015 yılını sorduğumuzda, 2015 yılını 2014'ten daha iyi bekleyen üye sayımızın yüzde 55'in üzerinde olduğunu da ifade etmek istiyorum" dedi.

- "Eğer bir uzlaşı sağlanabilirse..."

Ekonomiye ilişkin önerilerde de bulunan Olpak, iş alemi olarak beklentilerinin huzur, güven ve istikrar ortamının devamı olduğunu vurguladı. 

Olpak, siyasetçi olmadıklarını ancak siyasete bir çağrılarının olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Elbette seçimler demokratik hayatın arenası ve vazgeçilmezleri ancak mademki yeni Türkiye'den bahsediyoruz eski Türkiye'deki gibi sık sık seçim gündemleriyle uğraşmayı da işimize odaklanamadığımız için biz doğru bulmuyoruz. İnşallah bu yıl haziran ayında yapılacak olan milletvekilliği seçimlerinden sonraki seçim 2019 yılında. Yani 4 yıl seçimsiz bir süreç var. Eğer bir uzlaşı sağlanabilirse ve bir anayasa değişikliğiyle milletvekilliği seçimleri de tekrar 5 yıla çıkartılabilirse zaten 2019 yılında üçü birlikte olacak olan yerel, genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimini, bir sonraki dönemde 2023'e bırakır ve hep 5 yıllık sürelerle biz kendi işimize odaklanırız diye düşünüyor ve siyasilerimizin dikkatine sunuyoruz."

 

Kaynak:Haber Kaynağı