MÜSİAD Geleneksel İftarı

MÜSİAD Geleneksel İftarı

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:"Günümüz dünyasının zinem defteri uygulamasını tekrar hayata geçirmeye ihtiyacı var"

AYDIN (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, ''Günümüz dünyasının zinem defteri (veresiye defteri) uygulamasını tekrar hayata geçirmeye ihtiyacı var." dedi.

MÜSİAD Aydın Şubesi tarafından Nazilli ilçesindeki Ticaret Odası Sanayi Tesisleri'nde geleneksel iftar programı düzenlendi.

Programda açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Aydın Şube Başkanı Hakan Yıldırım, dünyanın önde gelen ülkelerinin ve AB ülkelerinin büyümede çok zorlandığı bu süreçte, Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde büyümesini korumasının son derece önemli olduğunu belirtti.

Çok zor bir coğrafyada yaşadıklarını vurgulayan Yıldırım, ''Türkiye ulusal çıkarları doğrultusunda büyümekte, Avrupa'yı kıskandıracak, hatta kızdıracak kadar daha pek çok projelerin altına imza atmaktadır. Hiç şüphesiz olumsuzluklara rağmen özel sektörün hızla yatırım yapmasının piyasaya olan güvenin göstergesinin önemli bir mesaj olduğunun inancındayım. Bu istikrar ortamının korunmasının sağlanması, yeniden dizayn edilen dünyada şekillendirilen ülke olma adına herkes taraf olmalı, bir olmalı, dik olmalı." diye konuştu.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise ortaokulu Nazilli Sümer Ortaokulunda, liseyi de Aydın Lisesinde okuduğunu aktardı.

"Ben bu toprakları çok seviyorum" diyen Olpak, ''Bana güzel bir eğitim vererek yetiştiren öğretmenlerime minnettar olduğumu belirtmek istiyorum. Çünkü benim yetişmemde bu okullarımın önemli bir yeri var. Bunun içinde kendimi Aydın'ın bir hemşehrisi olarak görüyorum.'' şeklinde konuştu.

"Heredot bu güzel şehri tarif ederken, 'gökyüzü altındaki en güzel yeryüzü' olarak tarif etmiş, Evliye Çelebi'de 'dağlarından yağ, ovalarından bal akar' diyor" ifadesini kullanan Nail Olpak, ben de 44 yıl önce geldiğim bu topraklarda yetiştiğim için Aydın iline ve Aydınlılara tekrar teşekkür ediyorum." dedi.

Olpak, sözlerine şöyle devam etti:

''Şu ramazan ayı nedeni ile bu iftar sofralarında bir araya geliyoruz. Sizler de biliyorsunuz ki bu iftar sofraları birer yemek sofraları değil, iftar sofraları çağımızda birbirlerinden koptuğu noktada insanların bir araya gelme sofralarıdır. Atalarımızda demişler ki 'Allah dağına göre kar veriyor'. Türkiye'de büyük bir mirasın üzerinde yükseldiği için yüksek bir kar. Bu nedenle başı dumanlı. Bu nedenle dünya mazlumları ne zaman bir zulümle karşılaşsalar, gözlerini Türkiye'ye çeviriyorlar. Bu nedenle bugün Türkiye'de 3 milyon Suriyeli göçmeni ağırlıyoruz. Diğer tarafta sadece Türkiye değil, İslamlıkta bazı sorunlarla karşı karşıya. Dünyanın bir tarafında insansız araçlar ortaya çıkarken, diğer bir tarafında yalın ayak insanlar geziyor. Bu topraklar rahman ve rahim olan Allah tarafından yaratılan bu dünyada, geniş bir medeniyetin hüküm sürdüğü topraklardır. Bu toprakların kıymetini çok iyi bilmeliyiz.

Şimdi anlatacağım bir nokta, zinem defteri. Osmanlılar zamanında ramazan günlerinde tebdil-i kıyafet ile pek çok zengin, hiç tanımadıkları mıntıkalardaki bakkal, manav dükkanlarına giderek borç defterlerini satın alırlar, yoksulların borçlarını kapatırlarmış. Ne zengin kime yardım ettiğini bilir, ne de fakir kimin yardım ettiğini bilirdi. Zengin mağrur olmadan verebilmesini, fakir de mahcup olmadan almasını sağlayan zinem defteri, asıl zenginliğin gönülde olduğunu ne de güzel anlatıyor. İşte bugün günümüz dünyasının zinem defteri uygulamasını tekrar hayata geçirmeye ihtiyacı var.''

Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan'da Nail Olpak'ı ilk kaymakamlık görevini yaptığı Nazilli'de tanımaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, sonuna gelmekte olduğumuz mübarek ramazan ayının bütün insanlığa ve İslam alemine hayırlar getirmesini diledi.

İftar programına, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Belediye Başkanı Haluk Alıcık, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, NTO Başkanı Nuri Arslan, geçen dönemin AK Parti Aydın milletvekilleri Gültekin Kılınç ve Semiha Öğüş ile bazı iş adamları katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :