MÜSİAD 88. Genel İdare Kurulu Çalıştayı

MÜSİAD 88. Genel İdare Kurulu Çalıştayı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez:

ŞANLIURFA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, iş kazalarına ilişkin, "Herkesin ve her kesimin bu konuyu birinci öncelikli gündemine alıp, ne yapılması gerekiyorsa yapmaya dönük çaba sarf etmesi gerekiyor" dedi. 

Etyemez, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD)  88. Genel İdare Kurulu Toplantısı kapsamında kent merkezindeki otelde düzenlenen  "Çalışma Hayatı, İş Sağlığı ve İş Güvenliği, İş Hukuku Çalıştayı"nda, çalışma prensiplerinin paydaşlarıyla diyalog halinde süreci yöneterek düzenleme yapmaya dönük olduğunu söyledi.

Tarafların aynı masa etrafında bir araya gelerek sorunları konuşuyor ve çözümü bu çerçevede arıyor olması gerektiğini vurgulayan Etyemez, "Burada yapılan çalıştay, bu anlamda elimizi güçlendirecek, yapacağımız çalışmalarda bize ışık tutacak çünkü ülkemizde genelde hep eleştiri yapılır, hep eksikler söylenir ama sorunların nasıl çözüleceği noktasında fikir sorulduğu zaman kimse elini taşın altına koymaz. Bu anlamda MÜSİAD'ın yapmış olduğu bu çalışma anlamlı ve önemli" ifadesini kullandı.

Son dönemlerdeki iş kazalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Etyemez, şöyle konuştu:

"Bugün sabah, bir acı haber daha aldık. Amasra'da bir kömür ocağında 3 işçinin göçük altında kaldığını duyduk. Allah ülkemizi, çalışanımızı, işverenimizi, hepimizi korusun. Bu kazalar yaşanabiliyor ama burada dikkat edilmesi gereken husus; herkesin ve her kesimin bu konuyu birinci öncelikli gündemine alıp, ne yapılması gerekiyorsa yapmaya dönük çaba sarf etmesi gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği konusunda yasal boşluk olmadığı ifade edildi, ben de katılıyorum. Çıkarmış olduğumuz 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası, Avrupa normlarına uygun. Soma sürecinde en çok eleştirildiğimiz konulardan bir tanesi 'ILO sözleşmelerini imzalamadık, ILO sözleşmelerine uygun değil, dünya standartlarına uygun iş sağlığı güvenliğinin olmadığı" yönündeydi. Kesinlikle bu eleştirileri kabul etmiyorum çünkü çıkarmış olduğumuz yasa, ILO'nun normalarından daha ileri düzeyde Avrupa Birliği normlarına uygun."

Etyemez, yeni yasa düzenlemesi yapıldığını, hem cezalarda değişikliğe gidileceğini hem de ödül sistemi getirilmesinin planlandığını vurgulayarak, ayrıca iş güvenliğinin mesleki eğitim sisteminde ders olarak konulmasının amaçlandığını kaydetti.

- MÜSİAD Başkanı Olpak

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da 4 ay önceden Genel İdare Kurulu Toplantısı'nın Şanlıurfa'da yapılmasını ve konusunun da "Çalışma Hayatı, İş Sağlığı ve İş Güvenliği, İş Hukuku" olmasını kararlaştırdıklarını hatırlattı. 

Bu sürede çalışma raporu oluşturduklarını ifade eden Olpak, "MÜSİAD'ın farklı dönemler içinde iç hukuku, iş sağlığı ve güvenliği, çalışma hayatıyla ilgili son bir yıl içerisinde hazırladığı görüşlerini konsolide ettik. Daha sonrasında buraya gelene kadarki süreçte şubelerimizden gelen görüş ve önerileri, sektör kurullarımızdan gelen görüş ve önerilerimizi de bu çalışma önerilerimize kattık. Yani bu çalıştay artık daha da önemli hale geldi" diye konuştu. 

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.

Kaynak:Haber Kaynağı