Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler

Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'ye verilen idam kararı New York'ta protesto edildi

NEW YORK (AA) - Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idama mahkum edilmesi, ABD'nin New York kentinde protesto edildi.

Mısır’ın New York Başkonsolosluğu önünde toplanan yaklaşık 100 darbe karşıtı gösterici, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeyi gerçekleştiren ve bir yıl sonra cumhurbaşkanı olan Abdulfettah es-Sisi yönetimini protesto etti.

Mursi ve onlarca darbe karşıtı için verilen idam kararlarını “bir millete ölüm cezası” olarak niteleyen protestocuların bir kısmı, Mısır’da idam mahkumlarının giydiği kırmızı kıyafetle eyleme katıldı.

Türk toplumundan temsilcilerin de destek verdiği gösteride, “Mursi’ye özgürlük", "Demokrasi istiyoruz" ve “Katil Sisi” sloganları atıldı.

Protestoculardan Bahjat Saber, Mısır mahkemelerinin darbe karşıtlarına verdiği idam cezalarının kendilerini korkutmadığını vurguladı.

Saber, “Sisi’ye mesajım şu ki, rejimi devrilene ve cumhurbaşkanımız geri dönene kadar asla durmayacağız” ifadelerini kullandı.

Mısır mahkemelerinin mahkum ettiği darbe karşıtlarının fotoğraflarını içeren pankartların açıldığı gösteride, Mısır ve Türk bayrakları birlikte dalgalandı.

Protestoya katılan Türklerden Turan Çardak, Mursi ve darbe karşıtlarının yargılandığı davalarda adalet prensiplerine uyulmadığını söyledi.

Uluslararası toplumun konuya olan yaklaşımının tutarsız olduğunu anlatan Çardak, "Bugün Mısır'da idam var, neden ABD ve Avrupa hükümetleri buna sessiz kalıyor? Bunun çifte standart olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Göstericilerden Samar Nowar ise 3 Temmuz darbesinden beri Mısır'da adalet olmadığını, Mısırlıların bu duruma uyanması gerektiğini belirtti.

Kahire Ceza Mahkemesi, kamuoyunda "casusluk" ve "hapishaneler baskını" adıyla bilinen aralarında darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de bulunduğu 166 sanığın yargılandığı iki davada, 122 kişinin dosyasının idam talebiyle müftülüğe gönderilmesine karar vermişti.

Kaynak:Haber Kaynağı