Münih’teki Suriye görüşmeleri

Münih’teki Suriye görüşmeleri

ABD Dışişleri Bakanlığı:- “Suriye’de kuşatma altındaki yerlere bu hafta insani yardımların ulaştırılması ile bir hafta içinde ülke genelinde çatışmaların durdurulması kararı alındı”- “Ülke içinde ihtiyaç sahiplerine insani yardımların ivedi bir şekilde ul

WASHINGTON (AA) – ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Rusya öncülüğünde yapılan Suriye görüşmelerinde, kuşatma altındaki noktalara insani yardımların bu hafta ulaştırılması ile ülke genelinde çatışmaların bir hafta içinde durdurulması kararı alındığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Almanya’nın Münih şehrinde dün ve bugün gerçekleşen “Uluslararası Suriye Destek Grubu” toplantısında, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 17 ülke ile Arap Ligi, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye’de kuşatma altındaki yerlere bu hafta insani yardımların ulaştırılması ve bir hafta içinde de ülke genelinde çatışmaların durdurulması kararı alındığı belirtildi.

Grubun, BM Güvenlik Konseyi’nin 18 Aralık 2015 tarihindeki 2254 sayılı karar tasarısının tam anlamıyla bir an önce uygulanması için oy birliğiyle taahhütte bulunduğu hatırlatılarak, Cenevre Bildirisi’nde belirtildiği üzere Suriye’de siyasi geçiş sürecinin başlaması, silahların ayrım gözetmeden kullanılmasının sona erdirilmesi, ülke genelinde ateşkes ilan edilmesi, kuşatma altındaki alanlara yardımların ulaştırılmasının kolaylaştırılması ve keyfi olarak tutuklananların serbest bırakılması ile terörizmle mücadele edilmesi gibi sözleri yerine getirmeye kararlılığını teyit ettikleri kaydedildi.

- Havadan ve karadan insani yardımlar ulaştırılacak

Ülke içinde ihtiyaç sahiplerine insani yardımların ivedi bir şekilde ulaştırılmasını hızlandırmak için bu hafta Deyru’z Zor’a havadan ve eş zamanlı olarak Foah, Kafraya, Madaya, Muadimiyeh ve Kafr Batna kentlerine de karadan insani yardımların dağıtımının başlanacağı ifade edildi.

Açıklamada, “Bu en acil alanlara insani yardımların ulaştırılması ülke genelinde tam, sürdürülebilir ve engelsiz erişimin sağlanmasında ilk adım olacaktır” ifadesi kullanıldı.

“Uluslararası Suriye Destek Grubu” üyelerinin Suriye içinde yardıma muhtaç insanlara insani yardımların acilen ve kesintisiz olarak ulaştırılmasını sağlamak için sahadaki tüm taraflar üzerindeki nüfusunu kullanacağı belirtilen açıklamada, BM’nin, grubun bugün ve gelecek hafta yeniden toplanacak "insani yardım görev gücüne" bir plan sunacağı kaydedildi. Bu görev gücünün, grubun eş başkanları, ilgili BM birimleri ve taraflar üzerinde nüfuzu olan grup üyelerinden oluşacağı bilgisi verildi.

Açıklamada, “Uluslararası Suriye Destek Grubu”nun insani yardımlardan sadece belirli grupların fayda sağlamasından ziyade yardıma muhtaç herkesin yararlanmasına dikkat edeceği belirtilerek, grubun, BM’den planın uygulanma sürecine ilişkin haftalık rapor isteyeceği, dolayısıyla yardımların kesintisiz dağıtılmasını engelleyen her türlü sorunun çözülmesinin hedefleneceği ifade edildi.

“Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları ve üyeleri yardım konvoylarının sadece insani amaçlı kullanıldığından emin olacak” değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, Suriye hükümeti, muhalifler ve yerel halkla temas halinde bulunacak olan uluslararası yardım organizasyonlarının yardımların engellenmeden ve eksiksiz olarak dağıtımında merkezi bir rol oynayacağı aktarıldı.

- Ülke genelinde çatışmaların durdurulması

ABD Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, “Uluslararası Suriye Destek Grubu” üyelerinin ülke genelinde çatışmaların acilen sona erdirilmesi gerektiğinde mutabık kaldığı bilgisi paylaşılarak, Suriye’de askeri eylemlerde bulunan tüm tarafların bu çağrıya uyması gerektiği kaydedildi.

DAEŞ, Nusra Cephesi veya BM Güvenlik Konseyi’nin terör örgütleri listesinde yer alan diğer gruplarla mücadelenin süreci vurgulanan açıklamada, ülke çapında silahların susmasını sağlayacak şiddetin acilen azaltılması için üye ülkelerin nüfuzlarını kullanma taahhüdünde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, çatışmaların durması için söz konusu destek grubunun, BM himayesinde ve Rusya ile ABD eş başkanlığında "ateşkes görev gücü" kurduğu ifade edilerek, “Suriye’de gerekli istişarelerin sonrasında hükümetin ve muhaliflerin onaylamalarının ardından ateşkes bir hafta içinde start alacak. Bu hafta içerisinde grubun bu görev gücü ateşkes için metotlar geliştirecek” ifadesi kullanıldı.

Görev gücünün ayrıca DAEŞ, Nusra Cephesi ve BM’nin terör listesindeki diğer terör örgütlerinin kontrolünde olan alanların belirlenmesinde, tansiyonu düşürmek için taraflar arasında etkili iletişim sağlanmasında, çatışmaların durdurulmasına aykırı hareket etme suçlamalarını giderme gibi konularda da sorumlu olacağı kaydedildi.

Açıklamada grubun, sığınmacıların ve ülke içinde yerlerinden edilen halkın dramından endişe duyduğu belirtilerek, sığınmacıları barındıran ülkelerin çıkarı göz önünde bulundurularak uluslararası insan hakları normlarına uygun şekilde onların güvenli şekilde dönmelerini sağlamak için koşulların oluşturulmasına dikkat çekildi.

- Siyasi geçiş süreç

Grup üyelerinin Suriye’nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini bir kez daha dile getirdikleri aktırılan açıklamada, siyasi çözüm için müzakerelerde hızlı sonuçlar alınmasını kolaylaştırmak için üye ülkelerin, BM gözetiminde 6 ay içinde geçiş sürecinin oluşturulması, yeni anayasa taslağının hazırlanması, yeni anayasaya uygun olarak 18 ay içinde özgür ve adil seçimlerin yapılması için tüm yolları deneme taahhütte bulunduğu bildirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :