Münih'e 48 saat içinde 3 bin sığınmacı geldi

Münih'e 48 saat içinde 3 bin sığınmacı geldi

Macaristan’ın pazartesi günü sürpriz bir kararla sığınmacıların yurt dışına seyahatine izin vermesinin ardından, çoğu Suriyeli yaklaşık 3 bin sığınmacı tren yoluyla Münih’e ulaştı

BERLİN (AA) – Macaristan’ın ülkeden ayrılmalarına izin verdiği yaklaşık 3 bin sığınmacı, son 48 saat içerisinde tren yoluyla Avusturya üzerinden Almanya’nın Münih kentine geldi.

Macaristan’ın pazartesi günü sürpriz bir kararla seyahatlerine izin verdiği ve çoğu Suriyeli olan sığınmacılar, Münih Garı’na varmalarının ardından gruplar halinde geçici olarak konaklayacakları spor salonları ve sığınmacı yurtlarına yerleştirildi.

Çok sayıda Alman gönüllü, gün boyunca sığınmacılar için tren garında stantlar oluşturdu, trenden inenlere su, yemek ve ihtiyaç malzemeleri dağıttı.

Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, Macaristan’ın sığınmacıları Almanya’ya göndermesini eleştirerek, AB’nin Dublin Sözleşmesi uyarınca, sığınmacıların ilk geldikleri AB ülkesinde kayıt altına alınmaları ve iltica başvurularının burada değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Herrmann, bununla birlikte Almanya’ya ulaşan sığınmacıları Macaristan’a geri göndermeyeceklerini kaydetti.

Almanya, Suriye mülteci krizinin derinleşmesi üzerine, geçen ay uygulamada esnekliğe gitmiş, başka AB ülkelerin kaçak yollarla Almanya’ya ulaşan Suriyelilerin de iltica başvurularını kabul etmeye başlamıştı.

Dublin Sözleşmesi uyarınca AB ülkeleri, sığınma talebinde bulunanlar doğrudan kendi ülkelerine gelmemişse, onları AB’ye ilk giriş yaptıkları ülkeye geri gönderiyor.

Alman makamları, Dublin Sözleşmesi’nin geçerliliğini koruduğunu, ancak uygulamasının da giderek zorlaştığını, sorunun aşılması için AB ülkelerinin ortak çözüm geliştirmesi gerektiğini kaydediyor. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı