Multipl miyelom, "hasta okulu"nda anlatıldı

Multipl miyelom, "hasta okulu"nda anlatıldı

İSTANBUL (AA) - Kanser Savaşçıları Derneği'nce, bir tür kemik iliği kanseri olan multipl miyeloma (MM) dikkati çekmek, hastalığın tanı ve tedavisine...

İSTANBUL (AA) - Kanser Savaşçıları Derneği'nce, bir tür kemik iliği kanseri olan multipl miyeloma (MM) dikkati çekmek, hastalığın tanı ve tedavisine ilişkin güncel bilgileri paylaşmak amacıyla "hasta okulu" düzenlendi.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, hasta okulunda uzman hekimler, en sık rastlanan kan kanserleri arasında yer alan MM'nin tanı ve tedavisiyle ilgili en güncel gelişmeleri hasta ve hasta yakınlarıyla paylaştı.

Toplantıda, yaygın kemik ağrıları, kaburga ve belde ağrı, yorgunluk, halsizlik, ateş, kemiklerde çökme ve kolay kırılma gibi belirtileri olan hastalığın, diğer sık karşılaşılan başka sorunlarla ortak olabileceği, bu nedenle de MM'nin ortaya çıkışı ve tanı konulmasında hekimin dikkatli ve özenli takibinin önemli olduğu vurgulandı.

Programda konuşan hematolog Prof. Dr. Yıldız Aydın, Amerikan Kan ve Kemik İliği Transplantasyonu Derneği Kongresi'nde açıklanan bir araştırmaya göre, bu alanda uzman hekimler tarafından takip edilen MM hastalarının tedavi başarısının, uzmanlaşmamış olanlara göre çok daha yüksek olduğunu aktardı.

Prof. Dr. Mustafa Çetiner ise hasta, yakını ve hekimin iş birliği, doğru tedavi yönetimiyle, kişilerin artık çok daha uzun süre yaşamlarına devam edebildiğini, sorunun uzman ellerde başarıyla tedavi edilebildiğini kaydetti.

Hasta okulunda, Prof. Dr. Sevgi Kalayoğlu Beşışık ile Prof. Dr. Tülin Tuğlular da MM'nin tanı ve tedavisindeki gelişmeleri hasta ve hasta yakınlarıyla paylaştı.

Etkinlikte, Prof. Dr. Murat Bezer kemik yapının korunması, Doç. Dr. Kıvanç Bektaş Kayhan ağız ve diş sağlığı, onkoloji alanında uzman diyetisyen Tuğçe Aytulu beslenme konularında hastaları bilgilendirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :