Mülteciler girişimci oluyor

Mülteciler girişimci oluyor

Mülteciler girişimci oluyor ...

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve T.C. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı (ÇSGB) tarafından yürütülen AB destekli "Hayata fırsat: Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluklar için İş Yaratma ve Girişimcilik Fırsatları Projesi" kapsamında Konya’da ikamet eden Suriyeli mülteciler ile Türk vatandaşlarına yönelik KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri tamamlandı.  InnoPark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. tarafından düzenlenen eğitimlere 101 Suriyeli Göçmen ile 44 Türk Vatandaşının başvurdu. Dört grup halinde yapılan eğitimlerde 74 Suriyeli göçmen ile 14 Türk Vatandaşı Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası almaya hak kazandı. KOSGEB onaylı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarıyla tamamlayan girişimci adaylarına sertifikaları InnoPark’ta düzenlenen törende tevdi edildi.

multeciler-girisimci-oluyor--2.jpg

BOTSALI: NİTELİKLİ KİŞİLER BAŞVURDU

Törende bir konuşma yapan InnoPark Genel Müdürü Prof.Dr. Fatih Mehmet Botsalı “Bu programa çoğunluğu üniversite mezunu olan hukukçu, grafiker, mühendis, öğretmen, tekniker vb. oldukça nitelikli profile sahip kişiler başvurdu. Türkiye’de misafir ettiğimiz Suriyeli mülteci kardeşlerimizin ülkemizin ekonomisine katkı sağlayabilmeleri için sahip oldukları bilgi, yetenek ve potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Düzenlediğimiz program bu açıdan büyük önem taşıyor. KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğtim Sertifikası alan adaylar kendi girişimlerini kurmaları halinde KOSGEB’en 50.000 TL’ye kadar %100 hibe şeklinde yeni girişimci desteği almak üzere başvurabilecekler.” dedi.

multeciler-girisimci-oluyor--3.jpg

DÖMNEZ: İSTANBUL, BURSA, HATAY’DA DA OLACAK

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) İş Geliştirme Uzmanı Emre Dönmez “InnoPark tarafından “Girişimci Kampı” başlığı altında düzenlenen programa mevcut işini geliştirmek üzere katılan adaylar ile kendi işini kurmak üzere başvuran adaylar arasından seçilecek nitelikli girişimlere ILO tarafından toplam 50 bin Avro tutarında ödül dağıtılacak. Konya’da başlattığımız bu pilot uygulamanın sonuçlarını esas alarak İstanbul, Bursa, Hatay’da benzer programlar uygulamaya koyacağız.“ dedi.

KURT: 50 LİRAYA KADAR DESTEK VAR

Programda bir konuşma yapan KOSGEB Uzmanı İlhan Kurt, KOSGEB Girişimcilik Destek Programında yapılan son değişiklikler hakkında bilgi verdi. Kurt, “Bugün aldığınız sertifikalar 2020 yılı sonuna kadar geçerlidir. Şirketinizi kurduktan sonra KOSGEB’e 2018 yılı içinde girişimcilik desteği başvurusunda bulunursanız 50.000 TL’ye kadar destek alma şansına sahip olabilirsiniz. Ancak, 2019 yılında yapılacak başvurularda geleneksel girişimcilik başvuruları için en çok 60.000 TL, düşük, orta ve yüksek teknoloji alanlarındaki başvurularda ise teknoloji düzeyine bağlı olarak 160.00- 360.000 TL destek alma fırsatına sahip olacaksınız. Verilecek destek belirlenirken kurulan girişimin oluşturduğu ek istihdam ve girişimin teknoloji düzeyi belirleyici olacak.” dedi.

multeciler-girisimci-oluyor.jpg

Girişimci Kampı programına katılan adaylara kuracakları işle ilgili alanda bilgi ve deneyim sahibi mentörler atanacak. Mentörler girişimcilerin kendi işlerini kurma sürecinde isabetli ve hızlı karar almalarına destek sağlayacak. Servet R. Çolak-Memleket