"Muhtarlarla Kardeşlik Buluşması"

"Muhtarlarla Kardeşlik Buluşması"

Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım: "Türkiye'de milli birlik ve kardeşliğimizin başarıya ulaşmasının teminatlarından biri, akil insan olarak kabul ettiğimiz muhtarların işin içinde olmaları, diğeri de bölgenin ekonomik olarak istikrara kavuşmuş olmasıdır"

İZMİR (AA) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, "Türkiye'de milli birlik ve kardeşliğimizin başarıya ulaşmasının teminatlarından biri, akil insan olarak kabul ettiğimiz muhtarların işin içinde olmaları, diğeri de bölgenin ekonomik olarak istikrara kavuşmuş olmasıdır" dedi.

Anadolu Birliği Derneğince İzmir Fuarı'nda düzenlenen "Muhtarlarla Kardeşlik Buluşması"na katılan Yıldırım, konuşmasında, çözüm sürecinin başarıya ulaşmasında, toplumun her kesimine büyük iş düştüğünü belirtti.

Yıldırım, Ekonomi Bakanlığı olarak dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan ekonomik teşvikleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri için verdiklerini ve bunun işleyişinin takibini yaptıklarını anlatarak, şunları söyledi:

"Türkiye'de milli birlik ve kardeşliğimizin başarıya ulaşmasının teminatlarından biri, akil insan olarak kabul ettiğimiz muhtarların işin içinde olmaları, diğeri de bölgenin ekonomik olarak istikrara kavuşmuş olmasıdır. Sadece Ankara'da oturup ekonomiyi yönetmeye çalışmıyoruz. Her kentte bakan ve üst düzey arkadaşlarla gidip, ekonomi zirveleri yapıp, ekonominin tüm aktörleriyle beraber oluyoruz. Şubat sonuna kadar hemen tüm illeri dolaşmayı planladık."

Ege Bölgesi'ndeki iş adamlarının, sürece katkı doğrultusunda elinden geleni fazlasıyla yaptığını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Adıyaman'da, bölgede örnek işletmeler kurup oranın insanına balık tutmayı öğreten İzmirli iş adamı Şükrü Ünlütürk'ün adı bir caddeye verildi. Denizlili iş adamları, Hakkari'ye gidip örnek tesis kurdu. Geçen ay katıldığım bir toplantıda Hakkarili bir hanım, 'Biz batıdan böyle girişimler bekliyoruz' dedi. Parlamento, hükümet belli çaba içinde olacak ama en büyük çabayı da akil insanlar olan muhtarla ve iş adamlarımız gösterecek."

Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu illeri veya komşu illere verilen bölgesel teşviklerin, bazı iş adamlarınca eleştirildiğine işaret ederek, "İzmir'in, bölgesel farklılıklara fazla takılmadan, kendi projelerini öncelikli, stratejik ve büyük yatırımlara odaklaması, daha yerinde olacaktır. İzmir'in stratejik yatırımlardan en yüksek seviyede yararlanması için stratejik yatırım şartlarında değişiklik yapılmasını, gelen taleplere göre sonlandırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

- "Doğudan batıya birbirimize kenetlenmeliyiz"

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz de barış sürecine sonuna kadar destek olacaklarını vurgulayarak, "toplumun kılcal damarları" olarak nitelendirdiği muhtarların, bu süreçte büyük rolü bulunduğunu ifade etti.

Güneydoğu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hatip Şener ise Türkiye'nin Ortadoğu'daki çatışmalardan zarar görmemesi için kendi iç barışını sağlaması gerektiğini öne sürerek, "Doğudan batıya birbirimize kenetlenmeli, sahip çıkmalı, dilimizden, kalemimizden barış dilini hiç düşürmemeliyiz. Her yerde barışı haykırmalıyız. Süreci destekliyoruz, sonuna kadar da gideceğiz inşallah" görüşünü dile getirdi.

- "Birlikteliğimizi pekiştiren ortak ve zengin kültürel değerlere sahibiz"

İzmir Valisi Mustafa Toprak da terör sorununun kan dökülmeden çözülmesine ve yaşanan travmaların onarılmasına yönelik faaliyetlerin yoğunlaştığı süreçten geçildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bu zorlu coğrafyada var olabilmenin, büyümenin, güçlü ve mutlu olabilmenin temel koşulu, farklılıklarımızı anlamak, kabullenmek ve hoşgörüyle zenginleşmesini sağlamaktır. Kimliklerimizin ayrıştırıcı özelliklerini değil, bunların tamamlayıcı ve birleştirici özelliğini esas alarak, sorunlarımızla mücadele etmek zorunda olduğumuzu asla unutmamaktır. Millet olarak bizi birbirimize bağlayan, birlikteliğimizi pekiştiren ortak ve zengin kültürel değerlere sahibiz."

Anadolu Birliği Derneği Genel Başkanı Ferhan Ademhan, barış süreci boyunca şehit cenazelerinin gelmemesinin sevindirici olduğunu vurgulayarak, "Yaklaşık 1,5 ay önce ülkemizin dört yanında yaşanan şiddet olayları, hepimizi kaygılandırmıştı. Ülkemizi yöneten siyasi aktörlerin ortaya koyduğu barış iradesi sayesinde gergin havanın yerini diyaloğa bırakması, bizi mutlu etmiştir" dedi.

Etkinliğe, AK Parti Milletvekili Hamza Dağ ve CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan ile etkinliğe davet edilen muhtarlar katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı