Muhasebeci Kenan'dan "Türkçe ezan" provokasyonu

Muhasebeci Kenan'dan "Türkçe ezan" provokasyonu

CHP’li Yılmaz, ezanın tek parti döneminde olduğu gibi Türkçeye çevrilerek okutulması gerektiğini savundu. Skandal açıklamalarıyla bilinen Öztürk'ün ezan provokasyonu büyük tepki topladı.

 

Cumhuriyet Halk Partisi Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, skandal açıklamalarıyla bir kez daha Türkiye’nin gündemine geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun A Takımı’nda yer alan isimlerden Yılmaz, katıldığı bir televizyon programında, Yargıtay’ın yetkilerini aşarak verdiği ‘Öğrenci Andı’ kararıyla ilgili tartışmada, ağzındaki baklayı çıkardı. 

FIKRA BİLE ANLATTI 

CHP’li Yılmaz, 'Andımız' tartışılırken olaya farklı bir boyut kazandırıp ezanın Arapça okutulmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Ezanın tek parti döneminde olduğu gibi Türkçeye çevrilerek okutulması gerektiğini söyleyen Öztürk, “Ezan Türkçe okunsun ben anlayayım. Kuran okunsun. Benim dilim her tarafta konuşulsun” ifadelerini kullandı. Ezanın Arapça okunmasının Türk kültürüne hakaret olduğunu iddia eden Yılmaz, “Türk dilini bu kadar aşağılamak doğru değil” ifadelerini kullandı. Bununla da yetinmeyen CHP’li vekil, skandal sözlerinin ardından bir de fıkra anlatması büyük tepki topladı. Müslüman düşmanlığını daha da ileri taşıyan Yılmaz, cahilce İslamiyet’i aşağılayarak “Hoca camide Arapça dua ediyor, camiden para toplamaya gelince de Türkçe konuşuyor” dedi. 

MENDERES KALDIRMIŞTI 

Skandal sözlerin ardından “Madem ezanın Arapça okunması laikliğe aykırı ve madem Türkçe aşağılanıyor, CHP neden gereğini yapmıyor? Neden yasal düzenleme için konuyu Meclis'e taşımıyor” sorusu gündeme geldi. 'Yasa çıkarın' çağrıları yükseldi. Yılmaz’ın tüm Türkiye’den tepki çeken sözlerinin ardından gözler Kılıçdaroğlu’na çevrildi. Genel başkanın, vekilinden gelen “Ezanın aslı yasaklansın” çıkışı karşısında nasıl bir tavır alacağı merak konusu oldu. CHP'nin tek parti döneminde uygulamaya koyduğu Arapça ezan okuma yasağı, merhum Başbakan Adnan Menderes’in hükümeti tarafından 16 Haziran 1950'de kaldırılmıştı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yapacağı açıklama merak konusu oldu.

SİCİLİ KABARIK 

Terör örgütü DEAŞ tarafından şaibeli bir şekilde alıkonulmadan önce dönemin Musul Başkonsolu Yılmaz’ın FETÖ'nün sözde Kuzey Irak imamı Talip Büyük’le görüştüğü ortaya çıkmıştı. Alıkonulduğu süre içinde Yılmaz, 555 telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yılmaz’ın cep telefonunu nasıl sakladığı merak konusu olmuştu. Yılmaz kurtarıldı ancak o sır görüşme hakkında hiçbir zaman açıklamada bulunmadı. Siyasette bir anda yıldızı parlayan Öztürk, Kılıçdaroğlu’nun verdiği destekle Ardahan’dan vekil seçildi. Daha sonra Yılmaz’ın kaçırıldığında teröristlerden korktuğu için kendini ‘Muhasebeci Kenan’ olarak tanıttığı ortaya çıktı. ‘Kahraman’ gibi şov yapan Yılmaz, TSK’nın Afrin’i temizlediği operasyona destek veren ÖSO askerlerini de ‘terörist’ ilan etmişti. 

(Güneş)

 

KONYA KÖŞE YAZARLARININ DA GÜNDEMİNDE

Öztürk Yılmaz'ın Türkçe ezan çıkışı köşe yazarlarının da gündemindeydi. İşte Konuyu köşesine taşıyan yazarların yazılarından kesitler..

YENİDEN TÜRKÇE EZAN

“CHP'li vekil Öztürk Yılmaz 'Andımız' tartışmasının yapıldığı televizyon programında olaya farklı bir boyut kazandırıp ezanın Arapça okutulmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş.

Diyor ki:

"Ezan Türkçe okunsun ben anlayayım. Kur'ân okunsun ama ben de anlayayım. Benim dilim her tarafta konuşulsun istiyorum."

Bundan bir ay önce yazmıştım sanırım.

"Seçim dönemi geldiğinde CHP'liler ne yapar eder, muhafazakâr kesimin yeniden AK Parti'ye oy vermesine neden olacak bir açıklamalarda bulunur" demiştim.

Buyurun işte!

Ülkenin tartışılacak, konuşulacak başka hiçbir derdi, sorunu yokmuş gibi durup dururken Türkçe ezan tartışması başlattılar bu kez de...

Hayır yani ezan Türkçe okunduğunda sanki camiden çıkmayacaklarmış gibi konuşmaları yok mu?

Öztürk Yılmaz, "Daha önce Türkçeye çevrildi de ne zararını gördünüz?" diye soruyor.

Hayır efendim, Türkçeye değil, bir ucubeye, bir hilkat garibesine çevrilmeye çalışıldı Ezan-ı Muhammedî...

"Allah büyüktür "Tanrı uludur" diye değiştirdiniz. Yani Allah'ın ne olduğunu, kim olduğunu anlayamadığınız için mi ismini "Tanrı" diye değiştirmeye çalıştınız? Sonrasında, Atatürk'e de "uludur" demeye başladınız? Allah'a yakıştırdığınız sıfatı, onun yarattığı bir faniye de layık gördünüz. Onları eşit durumdaymış gibi gördünüz.

Bundan daha büyük zarar olur mu Öztürk Yılmaz?

Ezan Türkçeye çevrildiğinde kesinlikle anlayacağını söylüyorsun. Peki, daha önce Türkçeye çevirdiğiniz ezanda "Haydin Felaha" diyordu. "Felah" Türkçe mi?

Hayır, Arapça...

Peki, ne demek Felah?

"Kurtuluş" demek?

Neden "Haydin Kurtuluş"a değil de "Haydin Felah"a deme gereği hissedildi söyler misin? Hani bu millet namazın bir kurtuluş olduğunu anlar da ona göre camilere gelir diye ödünüz koptu değil mi? 

Bilinsin istemediniz. 

Yoksa siz Felah kelimesini kullanır mıydınız?”

Süleyman Özışık-Türkiye

 

CHP HÂLÂ TÜRKÇE EZAN KAFASINDA!

“Danıştay’ın ant kararı, Mine Kırıkkanat gibi lümpenlerin tekrar salyalar akıtmaya başlamaları, vekil sıfatlı kimi isimlerin Meclis kürsüsünden FETÖ ve PKK ağzıyla konuşmaları… Meğer bir arpa boyu yol almamışız. 

Nitekim önceki gece 18 yıllık kabus da dile geldi. CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, katıldığı TV programında gayet rahat bir ifadeyle “ezanın Arapça okunmasından rahatsız olduğunu, Türkçe okunmasını istediğini” söyleyiverdi. 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir kişi bunu evet, isteyebilir. Dile de getirebilir. 

Lakin bunu 18 yıl boyunca zorla uygulamış, minarelerden duyulan her “tanrı uludur” nidasıyla gözyaşlarına boğulan halkının itirazlarını dinlemeyip ahını almış ve o günden sonra bir daha da iktidar yüzü görmemiş bir partinin vekili bunu yıllar sonra söyleyebiliyorsa, orada gerçekten ciddi bir sorun var demektir. 

Zira bu, sadece halkının değerlerini bilmemek, saygı duymamak demek değildir. CHP’nin, millete kök söktürdüğü dönemin özlemiyle yanıp tutuştuğunun resmidir.” 

Fadime Özkan-Star

 

BU NASIL MUHALEFET BÖYLE?!

“Irak'taki konsolosluğumuzu DEAŞ basınca, "Bana 'Beyefendi' demeyin, 'Muhasebeci Kenan' deyin" diye çalışanlarını öğütleyen eski Konsolos, yeni CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk ise "Ezan Türkçe okunsun" diye buyurmuş. Neymiş, okunan ezanı anlayamıyormuş. Aklıma, bir sokak röportajında "Ezan Arapça okunuyor" diyen spiker kıza "Yanlışın var, Türkçe okunuyor" diye ısrar eden o iki beyefendi geldi. Ezan, o kadar bizden ve o kadar bize dairdir ki ana dilimizden olmaması, onu ana varlığımızdan ayıramaz...
Fakat sanırım beş vakit ezanını Türkçe okuyup Türkçe namaz kılmak isteyen bir CHP kitlesi var. O halde onları kendi camilerinde kendi cemaatleriyle vakit namazlarını kaçırmamaya davet edelim.
Bu nasıl yazı böyle mi dediniz; esas bu nasıl muhalefet böyle?!”

Hilal Kaplan-Sabah

 

Etiketler :