Muhalefetten Devlet Başkanı Zuma'ya tepki

Muhalefetten Devlet Başkanı Zuma'ya tepki

Güney Afrika muhalefet partilerinden EFF, Zuma'yı yüksek mahkemeye şikayet etti, DA ise Zuma hükümeti için güven oylaması başvurusunda bulundu

JOHANNESBURG (AA) - Güney Afrika'da muhalefet partilerinden Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF), Devlet Başkanı Jacob Zuma'yı "yalan söylediği ve kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği" iddiasıyla yüksek mahkemeye şikayet etti.

EFF lideri Julies Malema, konuya ilişkin açıklamasında, "Biz bu şikayet başvurusu ile yüksek mahkemenin Zuma hükümetini disipline etmesini istiyoruz." ifadesini kullandı.

Bir başka muhalefet partisi Demokratik İttifak (DA) ise Zuma hükümeti için güven oylaması başvurusunda bulunduklarını duyurdu.

Zuma, İngiltere'ye giden Maliye Bakanı Pravin Gordhan ve beraberindeki heyetin bu ziyareti iptal ederek ülkeye dönmesini istemişti. Bu kararın ardından Güney Afrika parası randının, dolar karşısında yüzde 2 değer kaybettiği bildirilmişti.

Güney Afrika Anayasa Mahkemesi, geçen yıl mart ayı sonunda Zuma'nın evinin tadilatı için kullandığı kamu fonlarını ödememesinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti. Ödenecek miktarı belirlemekle görevlendirilen Güney Afrika Hazine Müsteşarlığı, Zuma'nın Nkandla malikanesinde ziyaretçi merkezi, yüzme havuzu ve kümes bahçesi gibi güvenlikle ilgili olmayan harcamaları için kullandığı 507 bin doları ödemesi gerektiğine karar vermişti. Bu miktar, Zuma'nın malikanesine yaptığı harcamanın sadece yüzde 3'üne karşılık geliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :