Muhafız Alayı darbe girişimi davası

Muhafız Alayı darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin 534 kişi hakkında açılan davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da bulunduğu 534 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya, sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık, TRT ve diğer müşteki kurumların avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanık eski astsubay Mustafa Samur, iddianamede geçen üzerine atılı suçları kabul etmediğini belirterek savunmasına başladı.

Darbe girişiminin yaşandığı gün, "alarm tatbikat" emri verilince saat 21.30 civarı alaya giriş yaptığını ifade eden Samur, daha sonra içtima hazırlıklarını yaptığını, gecenin ilerleyen saatlerinde diğer askerlerden "sıkıyönetim" ilan edildiği bilgisini aldığını beyan etti.

Samur, birlik komutanı Osman Koltarla'nın kanun ve nizamlara uygun hareket edileceğini söylemesi üzerine verilen emir doğrultusunda TRT'deki yaralıları tahliye etmek için TRT yerleşkesine gönderildiğini öne sürdü.

Birlik komutanının direkt TRT'ye gitmenin tehlikeli olacağını söylediğini ve daha sonra araçların MSB Oran lojmanlarına yöneldiğini belirten Samur, savunmasına şöyle devam etti:

"Oran lojmanlarına girdikten sonra Osman Koltarla'yı Recep Karabayır aradı. Yaralıların tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine tellerden atlayarak TRT yerleşkesine girdik. Girdiğimizde uçak ve helikopter sesleri geliyordu. Yaralıların nerede olduğunu sorunca kreşte olduğunu öğrendik. Orada eski alay komutanı Tanju Poshor'u gördüm. Poshor bize dönerek, 'Nizamiyeyi takviye edin. Ben yaralıları gönderirim' dedi. Murat Şahin binbaşı Poshor'a 'Ben bu iş için gelmedim, yaralıları almak için geldim' dedi. Ardından biz de geri tel örgülerden geçerek lojman bölgesine döndük."

FETÖ üyesi olmadığını, darbe girişiminde aktif rol oynayabilecek bir rütbeye sahip olmadığını öne süren Samur, tahliye talebinde bulundu.

Duruşmada yarın ara karar verilmesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :