Muhafız Alayı darbe girişimi davası

Muhafız Alayı darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin 534 kişi hakkında açılan davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da bulunduğu 534 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık, TRT ve diğer müşteki kurumların avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde dönemin alay komutanı Muhsin Kutsi Barış'ın habercisi eski uzman çavuş Fatih Gazel savunma yaptı.

Sanık Gazel, darbe girişiminden birkaç gün önce albay Barış'a, jandarmadan binbaşı Tarık Görener'in misafir geldiğini, Barış'ın mühimmat sandıklarını büyük boy çöp poşetlerine koydurup askerlere taşıtarak Görener'e teslim ettiğini öne sürdü.

15 Temmuz saat 15.30 civarında Barış'ın kendisi ve Yusuf uzmanı yanına çağırarak, "Kısa sürede tatbikat olacak. Reaksiyon sürenize ve evden ne kadar zamanda geleceğinize bakacağım." dediğini belirten Gazel, mesaisini tamamladıktan sonra evine gittiğini anlattı.

Akşam saatlerinde verilen "tatbikat" emri üzerine Muhafız Alayı'na gittiğini ifade eden Gazel, komuta katına çıktığında odada Ümit Gençer, Tanju Poshor ve Kutsi Barış'ı kamuflajlı şekilde odalarında televizyon izlerken gördüğünü ve daha sonra brifing salonuna geçtiği söyledi.

Saat 22.00 sıralarında Barış'ın brifing salonunda toplanan uzman çavuşlara hitaben "Harp Okulunda tabur komutanı olan Ümit Gençer tatbikatı yönetecektir. Komutanınızın emirlerine harfiyen riayet edeceksiniz. Onun verdiği emirler benim emirlerimdir." dediği beyanında bulunan Gazel, şöyle devam etti:

"Merdivenlerden inerken Poshor, Barış'a, 'Kutsi, benim irtibatımı kim sağlayacak?' dedi. O da 'Fatih sen git.' dedi. Ben Poshor'un habercisi değilim, ben Kutsi Barış'ın habercisiyim. Benim kaderim orada değişti. 'Emredersiniz.' dedim ve gittim. Poshor, ifadesinde 'Silahları Fatih getirdi.' diyor. Utanmasa Kosova'dan beni Fatih çağırdı diyecek."

Gazel, daha sonra konvoy halinde saat 22.45 civarında 3 No'lu nizamiyeden çıkış yaptıklarını, Tanju Poshor, "IŞİD şuan Türkiye genelinde çok büyük bir saldırı içinde. TRT çalışanları arasında teröristler var. TRT'de gözaltı yapılacak. Dışarıdan provokatif eylemler olabilir, kimseyi binaya yaklaştırmayacaksınız. Yaklaşan olursa vurabilirsiniz." dediğini iddia etti.

Terör saldırısı olduğunu düşünerek hareket ettiğini ileri süren Gazel, TRT yerleşkesinde yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı:

"Nizamiyeden içeri saat 23.00 gibi girdik. Albay Poshor hepimizden önce arabadan fırladı. Güvenliklere yere yatmasını söyledi ve kelepçeleme emri verdi. Daha sonra ana binaya girdik. Tanju albay orada Genelkurmay'ın emri olduğunu söyleyerek sivillere reji odasını sordu. Oradaki siviller de 'Madem öyle bir şey var, yardımcı olalım sizlere.' dediler. Tanju albay, 'IŞİD militanları halkın arasına sızmış, askerlere sıkıyorlar.' dedi. Ben de komutanın her söylediğine inandım. Daha sonra Poshor ile TRT ana nizamiyesine indik."

Fatih Gazel, nizamiyeye indiklerinde hengame yaşandığını ve kaos olduğunu, itişmeler esnasında kazayla uzman çavuş Arif Gökçe'yi ayağından vurduğunu öne sürdü.

İlerleyen saatlerde nizamiyenin karşısından gelen helikopter tarafından tarandıklarını söyleyen Gazel, "Orada Ekrem yarbay, Ahmet binbaşı, Poshor albay ve ben yaralandım. Poshor albayla birlikte ambulansla GATA'ya gittik." diye konuştu.

FETÖ üyesi olmadığını, komutanları tarafından kandırıldığını savunan Gazel, tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya 5 Mart Pazartesi sanık savunmalarıyla devam edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :