Muhafız Alayı darbe girişimi davası

Muhafız Alayı darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin 534 kişi hakkında açılan davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin davada, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da bulunduğu 534 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık, TRT ve diğer müşteki kurumların avukatları katıldı.

Sanık eski uzman çavuş Bayram Duran, 15 Temmuz'da rutin mesaisini tamamladıktan sonra evine gittiğini, uzman çavuş Salim Yozgatlı'nın kendisini saat 21.30 sıralarında WhatsApp'tan mesaj atarak "Birliğe gel, tatbikat var." diyerek çağırdığını, bunun üzerine hemen taksiye binip Ferhat uzman çavuşla buluşarak alaya gittiklerini söyledi.

Duran, alaya gittiklerinde teçhizat ve mühimmat aldığını, daha sonra brifing salonuna alay komutanı Muhsin Kutsi Barış'ın Ümit Gençer ile geldiğini ve "Ümit yarbay Genelkurmay'dan geliyor. Terör saldırısı bekleniyor. Bu yüzden onun emrinde olacaksınız. Onun emirleri benim emirlerimdir." dediğini iddia etti.

Daha sonra Ümit Gençer'in yönlendirmesiyle araçlara bindiklerini, yolda giderken Gençer'in terör saldırısı olabileceğini, TRT'ye gideceklerini ve teröristlerin oradaki güvenlik görevlilerinin arasına sızmış olabileceğini söylediğini anlatan Duran, savunmasına şöyle devam etti:

"TRT’ye girdiğimizde güvenlik görevlilerinin yere yatırıldığını gördüm. Ümit Gençer binaya girdi. Ben dışarıda bekledim. Tanju Poshor da oradaydı. Sivillerin telefonda konuşmasına izin vermediğine şahit oldum. Ümit Gençer elbise poşetini yukarı çıkarmamı söyledi. Poşeti yukarı çıkarttım. Orada Tijen hanımın fenalaştığını ve ona meyve suyu verdiklerini gördüm."

Duran, binayı terk etmesinin ardından dışarıda halkın slogan attığını, bunun üzerine Poshor'un havaya ateş açtığını ve yanındaki askerlere de ateş emri verdiğini duyduğu beyanında bulundu.

Polise sığındığını, kimseye kelepçe takmadığını ve ateş etmediğini savunan sanık Duran, beraatini istedi.

Sanık eski uzman çavuş Ferhat Kırar da olay günü emir üzerine saat 22.00 sıralarında alaya girdiğini, o gün ilk kez gördüğü bir yarbayla Tanju Poshor'un askerleri topladığını ve "Bana gelen istihbaratta IŞİD, kamu kurum ve kuruluşlarına eylem yapacak. Ümit yarbayın emrinde olacaksınız." dediğini anlattı.

Alayın garajlar bölgesine gittikten sonra binbaşı Anıl Ataş ve yarbay Ekrem Işık'ın askerlere "Araç bin" emri verdiğini ileri süren Kırar, "Araca bindim. TRT nizamiyesinden girerken yarbay Ümit Gençer'in güvenlik görevlilerini kelepçelediğini gördüm. 'Neler oluyor?' diye sorduğumda, Yarbay Ekrem Işık, bana 'Çok konuşma, işini yap.' dedi. Daha sonra binanın içine girdiler." diye konuştu.

Sanık Kırar, TRT nizamiyesinin girişi ile kreş arasında beklediğini, kimseye karşı silah kullanmadığını, TRT yayınında zorla okutturulan bildiriden alaya döndüğünde haberdar olduğunu iddia etti.

Nizamiye bölgesinde beklediği sırada bir askerin havadan açılan ateş sonucu yaralandığını öğrendiğini dile getiren Kırar, "Ambulansın yanına Tanju Pashor geldi. Murat Şahin binbaşı, Tanju Poshor'a dönüp, 'Bu, Kara Kuvvetlerinin emri değil. Bu, kanunsuz bir emirdir. Askerleri çekiyorum." dediğini duyduğunu öne sürdü.

Sanık eski uzman çavuş Alper Yörük de olay günü verilen alarm tatbikatı emrine riayet edip alaya geldiğini, daha sonra araçlara binerek TRT yerleşkesine gittiklerini anlattı.

Yörük, TRT binasına gittiklerinde zemin katta nöbet tuttuğu esnada yanına gelen TRT çalışanının, "Cumhurbaşkanı açıklama yaptı. Ortalık karışık. Sizi buraya IŞİD saldırısı diye getiren komutanlarınız kaçtı." dediğini söyledi.

Komutanları tarafından kandırılarak darbeye alet edilmek istendiğini, TRT çalışanlarının uyarısıyla olaydan haberdar olduğunu ileri süren sanık Yörük, tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya sanık savunmalarıyla devam ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :