"Muhabbet" sergisi İstanrbul'da

"Muhabbet" sergisi İstanrbul'da

Ortadoğulu sanatçılar Taksim'de "Muhabbet" temalı sergiyle sanatseverlerle buluştu

İSTANBUL (AA) - Buluş Biliş Derneği ve Selam Platform işbirliğiyle düzenlenen ve Ortadoğulu sanatçıların eserlerinin yer aldığı "Muhabbet" temalı sergi İstanbul'da açıldı.

Taksim Beyoğlu Sevgi Pasajı'nda gerçekleşen sergiye ilişkin açıklamada bulunan Selam Platform Kurucusu Bilal Alirıza, Ortadoğulu sanatçılar ile ziyaretçiler arasında etkileşim ve muhabbet kurmayı hedeflediklerini belirterek, "Etkinlik çerçevesinde sanatçıların her biri çizimler yaptı ve bir diğeri ötekinin kaldığı yerden çizimleri tamamladı. Etkinlik başladığında da ziyaretçiler çizmeye başladı. Bu etkileşim ile ilk defa Arap sanatçılar ve Türkler buluştu ve aralarında muhabbet doğdu" dedi.

Alirıza, Selam Platormu'nun 2014 yılında "Selam Belgeseli" çektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Amaç Türk izleyicisini, buradaki Suriyeli sanatçı varlığına alıştırmaktı. Yayınlandıktan sonra bunu Ortadoğu sanatçılarına da yöneltelim dedik. Sanatçıların kendisi de çok destek olmaya başladılar. Böylelikle bir platforma dönüştü ve şimdi de bu sergiyi gerçekleştiriyoruz."

- "En büyük sıkıntımız Türkiye'de sergi açmak"

Sergide yer alan Şam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu Suriyeli sanatçı Houssam Alloum da "Etkinlik sanatçıyı tablodan çıkartarak, mekanla iletişime sokuyor. Gelen ziyaretçi, sanatçı ve mekan üçgeni arasında bir gönül etkileşimi yaşanıyor" diye konuştu.

Alloum, Türkiye'de kendi sanatlarını icra etme açısından sıkıntı yaşadıklarını aktararak, etkinliğin bu soruna bir pencere olduğunu ifade etti.

"Bizim Suriyeli Sanatçılar olarak en büyük sıkıntımız Türkiye'de sergi açmak" diyen Alloum, "Bunun birkaç nedeni var. Bir bizim açımızdan olan sorunlar, ikincisi de galerilerin Suriye sanatçılarını genel olarak tanımamaları ve tanımak istememelerinden kaynaklanıyor. Fakat daha çok yol katetmemiz gerekiyor. Çünkü insanlar Suriye'den buraya bir boşlukla değil, enerji ile geldiler" ifadesini kullandı.

- "İnsanlar benimle direkt etkileşime geçebiliyorlar"

Suriyeli hattat Ahmed Aldulli de "Mesaj olarak düşündüğüm sanatımı, burada daha açıklayıcı olarak gördüğüm için etkinliğe katıldım. Galerilerdeki gibi bir engel olmadığı için burada insanlar benimle direkt etkileşime geçebiliyorlar. Soru sorabiliyorlar. Dolayısıyla mutlu bir dönüş oluyor" dedi.

Aldulli, İstanbul'un hat sanatının başkenti olduğunu ve Suriyeli sanatçıların hat sanatında kendilerine özel teknikleri olduğunu aktardı. Aldulli, şunları dile getirdi:

"Bazı etkinlikler 'Suriyelilere yardım ediyoruz' diye lanse ediliyor. Bu söylem yüzünden davet edildiğim etkinliklere karşı ön yargılıyım, tamamen her şeyinden emin olmadığım sürece gitmeyi düşünmüyorum. Benim sadakaya ihtiyacım yok. Ben Avrupa'ya gitmemeyi sadece yardım almamak ve bir mülteci konumuna düşmemek için istedim."

Ressam ve animatör Adeeb Al Hariry ise etkinliğin kendileri için bir mutluluk olduğunu ifade ederek, "İstanbul'un bütün Suriyelileri, Arapları barındıran yanına karşı mutluyuz" dedi. Eşiyle bir oyuncak yapımıyla ilgilendiklerini söyleyen Al Hariry, "Çocukların hayal ettiği gibi oyuncaklar yapmaya çalışıyoruz. Gerçekten benzeri görülmeyen bir oyuncak olmasını düşünüyoruz" diye konuştu.

Müzisyenlerin de doğaçlama müziklerle eşlik ettiği sergi, bu akşama kadar sanatseverlerle buluşacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :