Muğla Uluslararası Zurna Festivali başladı

Muğla Uluslararası Zurna Festivali başladı

Festivalde Türkiye ve yurt dışından 16 zurna üstadı çalışmalarını seslendirecek

MUĞLA (AA) - Muğla'da Büyükşehir Belediyesi tarafından,  zurna üstatlarını bir araya getiren Uluslararası Zurna Festivali başladı.

Prof. Dr. Şadan Gökovalı Açık Hava Tiyatrosu'ndaki Muğla Uluslararası Zurna Festivali'ne Muğla, Aydın, Manisa, Erzurum, Kırklareli, Lüleburgaz, Trabzon, Gaziantep, Azerbaycan, Bulgaristan ve Yunanistan’dan 16 zurna üstadı katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, Muğla Uluslararası Zurna Festivali ile bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.

Geçen yıl ulusal anlamda yaptıkları festivali bu yıl biraz daha genişleterek uluslararası boyuta taşıdıklarını belirten Gürün, "Halk kültürümüzün en önemli değerlerinden olan zurna kültürünün yaşatılması ve gençlerimize bu enstrümanı sevdirmek için önemli olan bu etkinliğe birbirinden değerli zurna üstatları katılıyor" dedi.

Gürün, festivalin onur konuğu olarak programa katılan bağlama üstadı Arif Sağ'a teşekkür ederek, "Zurna çok geniş bir coğrafyada ortak bir değer. Zurnanın sesiyle içinin hopladığını hisseden çok büyük bir nüfus var. Muğla'dan bütün coğrafyayı müzikle sanatla kültürle kucaklayan bir hareketi başlatmak istedik. Çünkü Muğla sevginin, hoşgörünün ve güler yüzün hakim olduğu bir kent" diye konuştu.

Festivalin sanat danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Kılkıl ise dünyada ve Türkiye'de ilk kez böyle bir festival düzenlendiğini öne sürdü.

Kılkıl, 3 gün sürecek festivalde zurnanın bütün coğrafyalarda ne kadar geniş bir alana yayıldığını göstermek istediklerini dile getirdi.

Festivalin ilk gününde zurna üstatları Mesut Külahlı, Battal Sazcı, Shirzad Fataliyev, Hasan Çakan, Veli Akay, Samir Kurtov, Christos Karakostas, Ertan Tekin ve Halil Çokyürekli orkestra eşliğinde Türkiye ve dünyadan çeşitli eserleri zurna ile seslendirdi. 

Festivalde Samir Kurtov ve Christos Karakostas birlikte zurna çalarken, Erkan Tekin'e gecenin onur konuğu Arif Sağ davul ile eşlik etti.

Festivalde son olarak sahneye çıkan Halil Çokyürekli'ye ise Erkan Tekin zurna, Arif Sağ ise davul ile eşlik ederek Neşet Ertaş'a ait türküleri seslendirdiler.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, onur konuğu Arif Sağ'a, festivalin anısına plaket takdim etti.

Kaynak:Haber Kaynağı