Müftülüklere nikah yetkisi veren düzenleme

Müftülüklere nikah yetkisi veren düzenleme

HDP Grup Başkanvekili Kerestecioğlu:- "Bu yasa ile aslında en temel şey, muhafazakar tek bir hayat dayatması inşa edilmeye çalışılıyor"- "Kimse buna metal yorgunluğu falan demesin. Ellerinde ne varsa ortaya dökülmesi lazım. Belediye başkanları yolsuzluk y

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, müftülüklere nikah yetkisi ve görevi veren düzenlemeye ilişkin, "Bu yasa ile aslında en temel şey, muhafazakar tek bir hayat dayatması inşa edilmeye çalışılıyor." iddiasında bulundu.

Kerestecioğlu, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, müftülüklere nikah yetkisi veren yasal düzenlemenin Mecliste kabul edildiğini anımsattı.

Kadınların bu yasayı gerçekten istediğinin iddia edildiğini belirten Kerestecioğlu, tasarının Genel Kuruldaki görüşmelerinde tek bir AK Parti'li kadın milletvekilinin yasayı savunduğunu görmediklerini söyledi. Kerestecioğlu, MHP'li kadın milletvekillerinin de tasarıyı kerhen savunmak durumunda kaldığını sandıklarını ifade etti.

Çok ciddi bir yetki verilen Diyanet İşleri Başkanlığının kadınlara sürekli olarak boşanmamalarını telkin ettiğini öne süren Kerestecioğlu, şöyle devam etti:

"Bu yasa ile aslında en temel şey, muhafazakar tek bir hayat dayatması inşa edilmeye çalışılıyor. Siz, bir memuriyeti, sivil bir alanı, medeni hukukla ilgili bir alanı neden bir din görevlisine veriyorsunuz? Bunu çok vermek istiyorsanız, başka bir görevliye verin. İşte muhtarlar var, belediye memurları yeterince var. Yani sanki insanlar sıraya girmişler, evlenemiyorlarmış gibi bir ortam da yaratılmaya çalışılıyor."

-"Meclisin siyasi bir TDK'sı var"

HDP'nin önergelerini, Meclis tutanaklarından silmenin hukuksuz olduğunu ileri süren Kerestecioğlu, Meclisteki tüm denetim mekanizmalarından geçerek Genel Kurulda görüşülen önergelerinin, bir buçuk yıl sonra İçtüzüğe uygun olmadığı gerekçesiyle iade edildiğini bildirdi.

Kerestecioğlu, önergelerde yer verilen ifadelerin siyasi kavramlar olduğunu belirterek, "Yani öyle bir noktaya geldi ki iktidar muhalefetin dilini bağlamak istiyor. Yani Meclisin siyasi bir TDK'sı var." dedi.

-"Kimse buna metal yorgunluğu falan demesin"

Belediye başkanlarının istifa ettirildiği iddialarına da değinen Kerestecioğlu, "Gerçekten, Tayyip Bey'in yolsuzluklara karşı bu kadar duyarlı olduğunu bilmiyorduk. Bunu da öğrenmiş olduk. Gökçek'in de bu direngen tavrı gözlerimizi yaşarttı. Kimse buna metal yorgunluğu falan demesin. Ellerinde ne varsa ortaya dökülmesi lazım. Belediye başkanları yolsuzluk yaptılarsa araştırılması lazım." ifadesini kullandı.

Kerestecioğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un, "irade-i külliye" ifadesini nasıl değerlendirdiği sorusuna, "İrade-i külliye aslında açık anlamıyla tabii ki Erdoğan'ın iradesi demek. Yani sonuçta 'Evet, biat etmemiz isteniyor' demek ve 'Ben de herhalde boynumu eğiyorum' demek, ama 'Eğmek istemiyorum' demek aynı zamanda. Bir şekilde oraya resim asmamak da herhalde bunu ifade eden bir şey." yanıtını verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Bu saatten sonra hangi parti olursa olsun, yolsuzluk yapanın gözünün yaşına bakmayız." şeklindeki sözlerinin anımsatılması üzerine Kerestecioğlu, şunları kaydetti:

"Onların saatleri kendilerine göre ayarlanmış saatler. Yani Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, Saatleri Ayarlama Enstitüsü gibi kendilerine göre saatleri ayarlıyorlar. Yani diyorlar ki 'Şimdi cemaat şeyi şu noktadan başlar'. Tam o gün başlıyor. 'Onun öncesinden başlamaz' diyorlar. Dolayısıyla onun öncesinde kendilerini her şeyden sıyırabiliyorlar. Bazı kirli hesapların sonucu bunlar."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :